Életemben először egy horvátországi nyaraláson ettem fügelekvárt, és azt hittem megtaláltam a kedvencemet a lekvárok terén. Addig soha nem találkoztam ilyen finommal, abban a pillanatban örök barátságot kötöttünk a fügelekvárral.
Azóta már a kertemben is van fügefa, és mivel a füge rendkívül sok gyümölcsöt hoz, van bőven miből fügelekvárt készíteni, hiszen rendkívül egyszerű belőle házi készítésű lekvárt készíteni.
Az elkészítésnél nincs szükség a fügék hámozására vagy magozására. Csak szárazzuk le, daraboljuk fel, és keverjük össze a gyümölcsöt citromlével, cukorral, vízzel, és egy kis citrus héjjal. Egy órán belül olyan fügelekvár lesz a kezünkben, amely minden bolti változatot felülmúl.
A fügelekvár remek finomság, kenhetjük vajas kenyérre, ehetjük sajtok és húsok mellé, de ajándékként is szuper meglepetés lehet.
Fügelekvár recept
Hozzávalók:
- 1 kiló érett füge, szárazva és felkockázva
- fél kiló cukor
- 1 citrom friss leve
- 4 dl víz
- egy kis narancs vagy citromhéj, ügyelve arra, hogy a fehér hártyát kerüljük el
- 1 tasak vanília
Elkészítési mód:
A fügéket tisztítsuk meg, szedjük le a szárukat, majd vágjuk kisebb darabokra őket. Ha ezzel megvagyunk tegyük a fügét egy tapadásmentes lábasba, majd adjuk hozzá a cukrot, citromlevet, a vizet és a citrus héját.
Keverjük el alaposan a hozzávalókat és forraljuk fel, folyamatosan kevergetve, amíg a cukor teljesen fel nem oldódik.
Alacsony hőmérsékleten főzzük a fügelekvárt, időnként megkeverve és a fügedarabokat összenyomva, amíg a gyümölcs puha és lekvárszerű nem lesz, körülbelül 35-45 percig.
Ha elkészült a finomság kanalazzuk a lekvárt üvegbe, zárjuk le az üvegeket, és hagyjuk szobahőmérsékletre hűlni. A lekvárt hűtőben tároljuk legfeljebb 3 hónapig.