KezdőlapReceptekHogy kell felfuttatni az élesztőt?

Hogy kell felfuttatni az élesztőt?

-

Még több érdekes történetért iratkozz fel a Twice.hu hírlevelére!

A kelt tésztákhoz szükséges élesztő felfuttatása elsőre egyáltalán nem tűnik ördöngösnek, de, amikor ott áll az ember, akkor bizony szeget üthet a fejébe, hogy hogyan is kell nekikezdeni. Így jártam a hétvégén szalagos farsangi fánk sütése közben. Mert persze azt minden recept leírja, hogy futtassuk fel az élesztőt, de azt, hogy hogyan már csak kevesek. Ha pedig nem vagy egy megrögzött kelttészta készítő, akkor szükséged lehet a következő tanácsokra.

Fotó: Wikipédia
Fotó: Wikipédia

Hasznát vehetjük akkor is egy pontos leírásnak, ha pizzát vagy kelt péksüteményt szeretnénk készíteni. Az élesztőnek két formájával találkozhatunk az üzletekben, de mindenképp a friss kocka élesztő a megbízhatóbb, feltéve, ha a márkáját is ismerjük és kipróbáltuk már. Ha nem találunk friss élesztőt, akkor megfelelő lesz a por, szárított állagú is. A receptek általában friss élesztőre vannak mérve, ezért a poralapú tasakján nézzük meg, mennyi friss élesztőnek felel meg, rá van írva. Felfuttatni viszont mindkettőt ugyanúgy kell.

Első lépésként körülbelül 2, 5 dl friss tejet enyhén langyosítsunk meg. A tej mennyisége változhat a receptet megadott adag függvényében. Ne legyen túl forró, mert az élesztő gomba el fog pusztulni, és nem lesz működőképes.

Olyan edénykét válasszunk, amiben elfér az élesztő felfutás után is, mivel két-háromszorosára fog megdagadni. A fellangyosított tejben keverjünk el egy teáskanál cukrot, majd morzsoljuk bele és kavargassuk el az élesztőt. Nem kell egyenletesen simára kavarni, maradhat darabos.

Fotó: Flickr.com
Fotó: Flickr.com

Ezután egy langyos, de ne meleg helyre tegyük a tálkát. Én a tűzhely vagy a radiátor mellé szoktam tenni. Vigyázzunk arra, hogy ne legyen huzatos helyen. Ha minden rendben vége van, akkor körülbelül 10—15 perc múlva megkel az élesztő, és már tölthetjük is hozzá a liszthez.

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy iratkozz fel a hírlevelünkre!


Legfrissebb

Hirdetés

Csemegézz

Ez is érdekelhet