A sushi általában megosztja az emberek táborát: van aki kóstolta és imádja, mások pedig nem ettek még sosem, de inkább kihagynák az alkalmat. Pedig a sushi egy csodajó étel, ráadásul egészséges, és könnyedén elkészíthetjük otthon is. Nem feltétlenül egy ínyenc étterem kiváltsága, próbáljuk meg házilag elkészíteni.

A sushi alapjában véve sós, ecetes rizst jelent, így elképzelhetjük, hogy mennyi féle variációja létezik, és nem feltétlenül csak az algába tekert rizst jelenti. Ha nem akarunk nagyon ínyencet készíteni, használhatunk a hal és tengeri herkentyűkön kívül egyszerűen csak zöldséget.
Többféle fajtája létezik, de talán a mi éttermeinkben egyik sem ugyanaz, mint amit ázsiai őshazájában csak ünnepnapokkor fogyasztanak. A legismertebb fajtája az makinak nevezett sushi: algalappal betekert középen ízesített rísz. A nyers halttól az erjesztett szójababig bármi lehet az ízesítés. Ha otthon akarjuk elkészíteni először be kell szerezzünk egy pár hozzávalót, a feltekerhető falapot és az algalapot például.
Nézzünk egy egyszerű sushi receptet.
Hozzávalók:
- 0,5 kg hosszúszemű rizs,
- 4 evőkanál enyhe ecet,
- 3 evőkanál cukor,
- 2 kávéskanál só,
- 2 evőkanál száraz sherry
Elkészítés: A rizst fél liter vízben felforraljuk, majd lehúzva a lángot, lefödve negyed óráig hagyjuk főni, dagadni. Közben a többi hozzávalóból jól elkeverve készítsünk fűszeres páclét, majd ráöntjük a megfőtt rizsre, és hagyjuk, hogy magába szívja, majd kihűljön. Akárcsak a japánok, mi is formálhatunk belőle golyókat. Ők leginkább így eszik, például egy nagyobb gombába csomagolva. De, ha be tudtunk szerezni algalapot, akkor tekerjük be, szinte mint a töltött káposztát, algába az ízletes rizst.