KezdőlapReceptekHúsvéti sárga túró: így készül a különleges ünnepi finomság

Húsvéti sárga túró: így készül a különleges ünnepi finomság

-

Még több érdekes történetért iratkozz fel a Twice.hu hírlevelére!

A húsvét egyik különlegessége a sárga túró. A húsvét a kereszténység legnagyobb ünnepe, amihez számos vallási és népszokás, valamint szimbólum fűződik. A húsvét legfontosabb szimbólumai közé tartozik például a bárány, ami magát Jézus Krisztust jelképezi, a hímes tojás és a húsvéti kosár – amiben az ételeket viszik megszentelni a templomba.

Emellett az ünnepi asztalra kerülő ételeknek is fontos jelentősége van. A hagyományos húsvéti ételek közül nem hiányozhat például a bárány, a főtt sonka és a főtt tojás, valamint a fonott kalács, de egyes vidékeken a sárga túró is jól ismert húsvéti csemege.

A sárga túró egyesek számára igazi húsvéti klasszikus, míg mások számára kevésbé ismert étel. Főként a görög-katolikus vidékeken ismert, többek között Csereháton, a Hajdúságban és Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében. Ezeken a vidékeken a római katolikus vallásúak is átvették a receptjét.

A sárga túró kellemesen édes, íze a madártejhez hasonló, kaláccsal, főtt sonkával és tojással is nagyon finom.

Sárga túró elkészítése

Alapvetően ugyanúgy készül, mint a hagyományos túró, csak rengeteg tojás hozzáadásával, akár 30 db tojással is készíthetik. Ehhez a mennyiségű tojáshoz 3 liter tejet is elhasználnak – általában egy deciliter tejre egy tojást számolnak.

A tojásokat a forró tejhez adják, majd cukorral ízesítik és addig kevergetik, amíg túró állagú nem lesz. A massza nagyjából a főzési idő felénél kezd el sűrűsödni, és végül teljesen darabossá válik. Akkor van készen, amikor a tejsavó teljesen elválik a masszától.

A levét lecsepegtetik, egy gézdarab segítségével kicsavarják, és felfogják egy edényben, majd húsvét reggelén megisszák. Magát a sárga túrót a sonkához és a kalácshoz fogyasztják.

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy iratkozz fel a hírlevelünkre!


Legfrissebb

Hirdetés

Csemegézz

Ez is érdekelhet