A húsvét egyik különlegessége a sárga túró. A húsvét a kereszténység legnagyobb ünnepe, amihez számos vallási és népszokás, valamint szimbólum fűződik. A húsvét legfontosabb szimbólumai közé tartozik például a bárány, ami magát Jézus Krisztust jelképezi, a hímes tojás és a húsvéti kosár – amiben az ételeket viszik megszentelni a templomba.
Emellett az ünnepi asztalra kerülő ételeknek is fontos jelentősége van. A hagyományos húsvéti ételek közül nem hiányozhat például a bárány, a főtt sonka és a főtt tojás, valamint a fonott kalács, de egyes vidékeken a sárga túró is jól ismert húsvéti csemege.
A sárga túró egyesek számára igazi húsvéti klasszikus, míg mások számára kevésbé ismert étel. Főként a görög-katolikus vidékeken ismert, többek között Csereháton, a Hajdúságban és Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében. Ezeken a vidékeken a római katolikus vallásúak is átvették a receptjét.
A sárga túró kellemesen édes, íze a madártejhez hasonló, kaláccsal, főtt sonkával és tojással is nagyon finom.
Sárga túró elkészítése
Alapvetően ugyanúgy készül, mint a hagyományos túró, csak rengeteg tojás hozzáadásával, akár 30 db tojással is készíthetik. Ehhez a mennyiségű tojáshoz 3 liter tejet is elhasználnak – általában egy deciliter tejre egy tojást számolnak.
A tojásokat a forró tejhez adják, majd cukorral ízesítik és addig kevergetik, amíg túró állagú nem lesz. A massza nagyjából a főzési idő felénél kezd el sűrűsödni, és végül teljesen darabossá válik. Akkor van készen, amikor a tejsavó teljesen elválik a masszától.
A levét lecsepegtetik, egy gézdarab segítségével kicsavarják, és felfogják egy edényben, majd húsvét reggelén megisszák. Magát a sárga túrót a sonkához és a kalácshoz fogyasztják.