A pita a legismertebb kenyérlepény, a török és arab területeken rendszeresen fogyasztják. Nálunk egy kicsit luxusnak számít, és megközelítőleg sem olyan finom, mint, amit a szülőhazájában frissen készítenek. Ha szeretnénk finom és friss pitát enni, készítsük el mi magunk otthon.
Olvasd el ezt is: Stephen Hawking halála előtt egy utolsó figyelmeztetést intézett az emberiséghez
Hozzávalók (8 pitához):
1 csésze melegvíz,
2 teáskanál szárított élesztő,
2,5-3 csésze liszt,
2 teáskanál só,
1-2 teáskanál olívaolaj.
Elkészítés: először keverjük el a vizet, és az éleszetőt egy kevés liszttel, és hagyjuk 5 percig állni, míg az élesztő felfut. Ezután keverjük össze az élesztős keveréket az összes liszttel, és egy belisztezett felületen addig gyúrjuk, amíg összeáll.
Adjuk hozzá az olívaolajat, és ezzel is gyúrjuk egy kis ideig. Fedjük le alufóliával, és hagyjuk a tésztát meleg helyen állni két órát, majd formázzunk belőle 8 egyforma méretű cipót. Ezeket is fedjük le fóliával, és hagyjuk állni fél órán keresztül. Majd nyújtsuk kb. 1,5 centisre a kis lapocskákat, és foghatunk neki a sütésnek. Jól melegítsük elő a serpenyőt.
» Dubajba ment tanárnőnek, hogy milliárdosok gyerekeit korrepetálja: „3 ezer dollárt kaptam, hogy megoldjam a gyerek házi feladatát”
» Hogyan figyelnek minket otthon: 10 eszköz, amelyen keresztül kémkedhetnek utánad!
» „A vőlegényem két nappal a lánykérés után lefújta az esküvőt, amikor megtudtam miért, összeomlott a családom”
» A gondolatok, amelyeket az Univerzumnak küldesz, elkerülhetetlenül visszatérnek hozzád
Amikor kinyújtjuk a kis cipókat, és sütni kezdjük, felhólyagosodnak, de ez nem baj, hiszen a kis “zsebeket” majd megtölthetjük. Tehetünk bele pl. padlizsán- vagy avokádó krémet. Mindkét oldalát süssük kb. 3 percig, és készen is van.