Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy kövesd legújabb Facebook oldalunkat!

A zakuszka Románia tradicionális ételei közé tartozik. Általában rengeteg, változatos zöldséget használnak fel az elkészítéséhez, azonban kevesen tudják, hogy fügével is ízesíthető.

Uica Mihai konyhaművész ez alkalommal bevezet bennünket a zakuszkakészítés rejtelmeibe, megtudhatjuk, hogyan készül a zakuszka, ezzel a nem megszokott hozzávalóval, a fügével.

“Az első és legfontosabb, hogy szert tegyél friss fügére, ami nem egy egyszerű feladat. Legalább 3 kilogramm friss fügére lesz szükséged 22 befőttes üvegnyi zakuszka elkészítéséhez.” – mondja Mihai.

Elsőként mosd meg a fügét, majd tedd egy edénybe, önts rá fél liter vizet és egy liter félédes  fehérbort.

Tedd fel az edényt 5 percig erős tűz fölé főni, majd hagyd a fügét ebben a vízben legalább fél órára.

Melegítsd fel a sütőlemezt vagy a grillezőt és süss meg rajta:

  • egy kilogramm Kápia paprikát;
  • egy kilogramm gogos paprikát;
  • egy kilogramm hagymát;

Készíts legalább fél liter paradicsomlevet, reszelj le negyed kilogramm répát és adj hozzá egy kis zellert is, hogy jobb ízt adjon neki.

Pucold meg a már megsütött hagymát (ha víz alá helyezed, nem lesz annyira forró), majd vágd fel és tedd az edénybe, amelyben a zakuszka fog készülni, egy kevéske olajjal együtt, hogy megdinsztelődjön.

Távolítsd el a megsült paprikákról a héjat, majd ezeket is vágd fel és tedd az edénybe a hagyma mellé. 5 percig főzd össze ezeket is, majd add hozzá a répát, zellert és a négybe vágott fügét.

Ezután nagyon figyelj oda, és ne mozdulj el az edény mellől. Ízesítsd egy kanálka sóval, három babérlevéllel, kakukkfűvel, és csak egy kevéske rozmaringgal, mivel nagyon erős íze van. Kavargasd egy fakanállal, amíg sima állaga nem lesz, majd add hozzá a paradicsomlevet és egy tenyérnyi meghámozott napraforgómagot.

Hagyd főni, és kevergesd időnként egy fakanállal, amíg vastagabb, kevésbé folyékonyabb állaga nem lesz. Melegen tedd a zakuszkát a befőttesüvegekbe, fedd le őket, majd hagyd őket fejjel lefele egész éjszakára.

“Kipróbáltam ezt a receptet préselt fügével is, viszont nem volt ugyanolyan íze. Olyan, mintha margarint ennél vaj helyett.” – mondta a szakács.

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!