Használd ki az erdei gyümölcs-szezont, és főzz be áfonyát! Amit tudnod kell róla, hogy roppant egészséges, az aromája fenséges, akár terápiás célra is alkalmazhatod (például hasmenés ellen) és sikeresen felveszi a versenyt bármelyik lekvárral úgy a sütemények, mint a reggeli csésze tej mellett, nem beszélve a nassolásról!
Mi kell hozzá?
2 kilogramm frissen szedett áfonya (azt válaszd, ami sötétlila színű, de nem lágyra érett), 2 citrom leve és reszelt héja (a héjnak csak a sárga részére lesz szükséged), 7 csésze cukor, választhatóan ½ teáskanál vaj a habképződés megakadályozására, 2 tasakocska gyümölcspektin (kb 150 gramm).
Hogyan készítsd el?
– Az áfonya felét tedd egy mélyebb (nem oxidálódó) edénybe, és zúzd össze a gyümölcsöket, míg híg levet nem kapsz. Ehhez add hozzá a megmaradt áfonyát, a citromok levét és héját, aztán a cukrot és a vajat, majd forrald fel.
– Figyelj oda, míg főződ, mert a gyümölcs könnyen kifuthat az edényből, aztán a mennyei lekvár helyett feltakarítanivalót kapsz a konyhában. Amikor a lekvár néhány perce már fő, add hozzá a pektint, és pontosan 1 percig kevergesd folyamatosan.
– Ezt követően, vedd le a tűzről, és még forrón szedd fertőtlenített üvegekbe.