Mézeskalácsból már az ünnepek előtt is sokkal korábban süthetünk, egyrészt jó ráhangolódás, másrészt pedig, ha nincs egy tuti receptünk, kísérletezhetünk.

Az alábbi recept már többszörösen kipróbált, finom és jó, ha sokat készítsünk el egyszerre belőle. Tudjuk, a mézeskalácsból sosem elég. Ezt a fajtát azért is jó már most elkészíteni, mert legalább így jó puha lesz karácsonyra.
Hozzávalók: 12,5 dkg méz, 6 dkg cukor, 5 dkg vaj, 25 dkg liszt, 2 tk őrölt fahéj, csipetnyi só, 2 tk őrölt gyömbér, 1 tk szódabikarbóna, 1 tk ánizs és őrölt szegfűszeg, 5 dkg apróra reszelt narancshéj.
Elkészítés: A mézet, a cukrot, a vajat tegyük egy lábasba, és addig melegítsük, míg felolvadnak. Majd hűtsük ki a keveréket, és keverjük hozzá a lisztes, szódabikarbónás és az összes fűszer egyvelegéből készített alapmasszához.
Egy éjszakára tegyük a hűtőbe, majd másnap lisztezett deszkán nyújtsuk 4-5 mm vastagságúra. Előmelegített sütőben kb. 15 percig süssük, de közben figyeljük, nehogy megégjenek. Jól záródó dobozban vagy papírtasakban tároljuk, tegyünk melléjük egy almát, hogy megpuhuljanak.