A mandula tej nemcsak finom, hanem szakértők szerint egészségesebb is, mint a tehéntej. Egyszerű elkészíteni, és előnye, hogy frissen használhatjuk, így bármilyen diéta vagy életmódváltás része lehet.
A mandulamag fehér belseje fogyasztható, miután feltörtük a csonthéjat és megtisztítottuk a vékonyabb héjától. Főleg cukrászkészítményekhez, illetve édes ételekhez használatos, főként aprítva. A marcipán alapanyagát képezi.
A mandula fehérjét, egyszeresen telítetlen (olajsav) és többszörösen telítetlen zsírsavakat, olajat, szénhidrátokat és ásványi sókat (K, Ca, Mg, Fe, P) tartalmaz, írja a Wikipedia.
Nagyon könnyű elkészíteni, így bárki nekifoghat. Egy liter mandula tej elkészítéséhez szükségünk lesz egy csésze mandulára, 10 datolyára és 1 liter vízhez.
1. Hagyjuk a mandulát állni a vízben legalább 12 órán keresztül, hogy ázzon
2. A mandulát, datolyát és a vizet tegyük egy mixerbe és pépesítsük.
3. Majd szűrjük le, és egy azonos állagú és színű levet fogunk kapni, mint a tehéntej.
Fogyasztáskor ízesíthetjük mézzel, fahéjjal, vaníliával. Használhatjuk süteményekhez, pudinghoz, shakekhez. Hűtőszekrényben tárolva néhány napig eláll.