A tejföl sok háztartásban egy elengedhetetlen mindennapi étkezési termék. Leginkább főzéshez, ételek ízesítéséhez, sűrűbbé tételéhez használjuk, de gyakran fogyasztjuk önmagában is. Ha nem akarunk bolti tejfölt használni, készítsünk otthon, hiszen így biztosak lehetünk benne, hogy nem tartalmaz adalékot, és más káros anyagot.
Az igazi házi tejföl színe fehér, állaga inkább sűrű, finoman krémes, és íze kissé savanykás. Ha valaki evett igazi házi tejfölt, biztosan egyetlen boltival sem lesz soha elégedett. Elődeink még nem a boltban vásárolták, hanem otthon készítették a tejfölt egy teljesen egyszerű eljárással. A tejet egy csészébe töltötték, majd hagyták míg megsavanyodik és a végén összegyűjtötték a tetejéről az értékes tejfölt.
Íme 2 recept, hogy mi is könnyedén elkészítsük az egészséges és gyors tejfölt.
1. Töltsük a tejet egy üvegtálba, majd tegyük meleg helyre, és hagyjuk megaludni, megsavanyodni. Majd 2-3 nap múlva óvatosan gyűjtsük össze egy edénybe a tetejére keletkezett tejfölt. A megsavanyodott tejet pedig felhasználhatjuk főzésekhez, de kiváló egészséges étel a bolti joghurtok helyett.
2. Ha már van házi tejfölünk, akkor könnyedén készíthetünk egy újabb és nagyobb adagot. Főzzünk fel egy liter tejet egy lábasban, majd keverjünk bele 2 dl-t a házi tejfölből. Hagyjuk egy éjszakára pihenni, majd másnap tehetjük a hűtőbe az 1, 2 liter finom házi tejfölünket.