Az idei esős időjárás igencsak kedvezett a gombaszezonnak, vagyis a kis kalaposok nőttek, mint a gomba. Ha már elegendőt ettünk belőle levesnek, paprikásnak, rántva, sütve, salátába… stb. tegyünk el télire is egy kis ínyencséget.
Egyik fontos kálium tartalmú élelmiszerünk a gomba, ami a fehérjén kívül zsírokat, fontos ásványi anyagokat, vitaminokat, íz- és zamatanyagokat, étvágygerjesztő glutaminsavakat, antibiotikus anyagokat is tartalmaz.
Az elhízás ellen is hasznos, mert energiaszegény, magas rosttartalmú, ezért nagy telítőértékű. Most egy különleges receptet hoztunk nektek.
Fűszeres gombasaláta
Hozzávaló: 1 kg apró gomba, só, borecet, cukor, bors, köménymag, kapor, torma.
Elkészítés: A gombákat megmossuk, megpucoljuk és apróra vágjuk, majd néhány percig sós vízben forraljuk. Leszűrjük és lecsorgatjuk, közben pedig a hígított borecetből, sóval és cukorral ízlés szerint levet készítünk. A gombát üvegekbe tesszük, rétegenként rakunk rá egy-egy szem fekete borsot, egy-két csík tormát és kaprot is, majd feltöltjük a lével az üvegeket.
Három nap múlva kiöntjük a levet és újra felforraljuk, majd ha kihűlt, visszaöntjük az üvegekbe. Ami elfőtt belőle, azt pótoljuk. Majd kössük le és 10-12 percig gőzöljük az üvegeket. Majd tegyük hideg helyre. Figyeljük néhány napig, ha zavaros lenne a leve, töltsük le, és készítsünk újat, ismét kigőzölve.