A kovászos uborka az egyik közkedvelt nyár végi savanyúság. Soha nem lehet annyit készíteni belőle, hogy elég legyen, a legnagyobb mennyiség is kevés. Aki szereti a kovászos uborkát, próbálja ki a kovászos cukkinit. Hát az valami mennyei.

Hozzávalók: 2 kg kicsi cukkini, 1-2 fej fokhagyma, 2 csokor friss kapor, 2 zsemle, víz, só
Elkészítés: Egy ötliteres üveget jól mossunk ki. A cukkiniket is a kaprot lehető legalaposabban mossuk meg, majd tisztítsuk meg a fokhagymát. A cukkinik végét vágjuk le, majd a kovászos uborkához hasonlatosan a végeiket vagdossuk be kereszt alakba. Az üveg aljára tegyük az egyik csokor kaprot, majd a cukkiniket szorosan egymás mellé függőlegesen állítsuk bele az üvegbe. Közéjük rakjuk egy pár gerezd fokhagymát. A tetejére tegyük a két zsemlét, majd rá a második kötés kaprot.
Készítsük el langyos víz és konyhasó keverékéből a levet: egy liter vízhez egy púpozott kanál sót adjunk. Majd öntsük fel vele az üveget, de nem kell egészen a pereméig érjen a lé, mert ki fog forrni. Takarjuk le egy kistányérral és tegyük meleg, de ne túl napos helyre. Két-három nap alatt beérik, ekkor szűrjük le, jól öblítsük le a létől a cukkiniket és a fokhagymát is. Fogyaszthatjuk azonnal, ha hűtőszekrénybe tesszük akár egy hónapig is eláll.