A padlizsánt imádjuk, éppen ezért soha nem elég belőle. Ha soha nem tudunk eleget enni nyáron, alkalmazzunk különböző praktikákat, hogy egész télen élvezhessük jellegzetes ízvilágát. Íme, néhány tipp, hogyan tudunk legmegfelelőbben padlizsánt tartósítani télire.

1. Készítsünk zakuszkát
Erdélyben ez az egyik közkedvelt őszi eledel, és így egyben jó módszer arra is, hogy padlizsánt tartósítsunk.
Hozzávalók: 3,5 kg padlizsán, 3,5 kg pritamin paprika, 6 nagy fej vöröshagyma, 1 liter sűrített paradicsomlé, 5-6 babérlevél, só, bors.
Elkészítés: a padlizsánt előre süssük meg. Az apóra vágott hagymát pirítsuk meg olajon, majd tegyük bele a felkockázott paprikát, adjuk hozzá a padlizsánt, sót, borsot, paradicsomlevet. Addig kevergessük, amíg besűrűsödik, majd tegyük befőttesüvegbe.
2. Fagyasszuk le
Az egyik legismertebb módszer a padlizsán lefagyasztása. Süssük meg, akár szabadtűzön, akár a sütőben, majd tisztítsuk meg, vágjuk apróra és tegyük zacskókba a fagyasztóba. Így lesz a tél folyamán padlizsánunk, melyből kiváló krémet keverhetünk.
A padlizsán azonkívül, hogy finom, egészséges is. Leginkább a leve ajánlott vesepanaszokra, isiászra, reumára. Rendszeres fogyasztása jó hatással lehet az emésztésre is. Kalóriaszegény, hiszen legnagyobb részben vizet tartalmaz.