A hideg hónapokban az almás sütemény könnyen feldobja a család hangulatát, mert mi lehetne jobb annál, mint rengeteg finom, édes, fahéjas reszelt alma, két tésztalap közé töltve.
Lássuk a hozzávalókat!
A tésztához:
- 250 ml étolaj;
- 250 ml ásványvíz;
- 1 tasak sütőpor;
- 100 g cukor;
- 750-800 g liszt;
- 2 kiskanál vanília aroma (opcionális);
- csipet só;
A töltelékhez:
- 800 g alma;
- 1-2 kanál búzadara (gríz);
- ½ kiskanál őrölt fahéj;
- porcukor a díszítéshez (opcionális);
Elkészítés:
A tészta elkészítéséhez keverd össze az olajat a cukorral, majd mehet utána az ásványvíz, és adagonként, lassan a liszt, végül pedig a sütőpor. Gyúrd alaposan össze a tésztát, majd borítsd le egy konyharuhával az edényt, és pihentesd 20 percig. Ha ez kész, válaszd két részre a tésztát.
A töltelékhez reszeld le az almákat a nagy lyukú reszelőn, szórd meg fahéjjal, cukrot is adhatsz hozzá. Keverd össze alaposan.
Nyújtsd ki a tésztákat, majd az egyiket kivajazott, kilisztezett tepsibe helyezd bele, szórd meg a tészta tetejét kevés grízzel, majd mehet bele az almás töltelék, a tetejére meg a második tésztalap. A süti 180 Celsius fokon, 35-40 perc alatt elkészül.
A tálaláskor hints rá porcukrot.