Ez a fura nevű finomság egy ízletes görög desszert neve. A helyiek leginkább karácsonykor szokták elkészíteni, de mi bármikor kipróbálhatjuk. Viszonylag könnyen és gyorsan megy, különleges, és nagyon finom. Így készítsünk melomakaromát!
Hozzávalók: 360 ml olaj, 200 g cukor, 80 ml narancslé, 60 ml brandy, 360 g liszt, 200 g búzadara, 1 teáskanál szódabikarbóna, 1/2 teáskanál fahéj, 1/2 teáskanál őrölt szegfűszeg
A sziruphoz: 480 ml víz, 400 ml cukor, 600 g méz, 250 g dió, 1 rúd fahéj, 3-4 db. szegfűszeg
Elkészítés: Tegyük egy tálba a lisztet, a búzadarát, cukrot és a fűszereket, majd keverjük hozzá az olajat, a brandyt és a narancslében feloldott szódabikarbónát. Addig gyúrjuk, míg jól összeáll, majd olajos kézzel formázzunk kis darabokat belőle. Tegyük sütőpapírra a sütőbe, és 15 percig süssük, hogy aranybarna legyen.
A sziruphoz forraljuk fel a vizet, majd keverjük bele a mézet, cukrot, fahéjat, szegfűszeget, és addig kavargassuk, míg sűrűsödni kezd. A megsült aprósüteményeket forgassuk bele a kész szirupba, majd egyenként forgassuk meg a darált dióban is.