A rózsalekvár nem egy hétköznapi dolog, de, ha kipróbáljuk, rájövünk, hogy nem ördöngösség elkészíteni, és bárki kedvencévé válhat.

Egy rendhagyó kerti partin elvarázsolhatjuk a szomszédok és barátok ízlelőbimbóját vele. Ráadásul ajándéknak sem egy utolsó dolog egy zamatos rózsalekvár. Mindenik rózsafajta ehető, csak az aromájuk és ízük különbözik. Kóstolgassuk bátran, hogy el tudjuk dönteni, melyik rózsa lesz a kedvencünk.
Hozzávalók: 1 kiló alma, 1 kiló rózsaszirom, 70 deka cukor, 1 citrom leve.
Elkészítés: Az almát megmossuk, megpucoljuk, kivesszük a magházát, majd kb. 5 dl vízzel pépesre főzzük. Mikor kész van, leszűrjük, a lébe belekeverjük a rózsaszirom felét, és kb. 2 órán keresztül áztatjuk. Ezután hozzákeverjük a péphez, belekeverjük a cukrot, majd odatesszük főni. Folyamatos kevergetés mellett addig hagyjuk a tűzön, míg a cukor el nem olvad. Utána beleöntjük a citromot és a maradék rózsaszirmot, és addig keverhetjük, míg elérjük a kívánatos lekvár állagot.
Forrón üvegekbe tesszük, jól lezárjuk, és 2-3 napra száraz dunsztba tesszük.