Nagyon finom, illatos és ideális hozzávaló a reggelihez, egy csésze kávé, tej vagy tea társaságában. Tálalható pirítós mellé, keksszel vagy otthon készített süteménnyel, így nemcsak az íze, hanem a színeknek köszönhetően a látványa is mennyei!
Mi kell hozzá?
1 kilogramm lekvárhoz szükséges 1 kilogramm érett, de kemény paradicsom, 600 gramm érett, savanykás ízű alma, 200 milliliter víz, 2 citrom leve, 700 gramm cukor, 1 fahéjrúd, esetleg 1 vaníliarúd.
Hogyan készítsd el?
* Először is fontos, hogy a használt zöldség és gyümölcs jól megérett, de még kemény állagú legyen, illetve ne legyen potyolt, ütődött vagy hibás.
* Másodszor, azért fontos savanykás almát választani, mivel a paradicsomban és az egzotikus gyümölcsök többségében nincs meg a pektin – az az anyag, ami segíti a lekvárt összeállni, besűrűsödni a főzéskor. Amennyiben nem kerül a lekvárba a pektin, napokig is főzhetjük, sose kapunk megfelelő állagú készítményt! Az almában, főként a savanykás fajtákban, sok a pektin, ezért használj pótlóként azoknál a lekvároknál, amelyek hozzávalói pektin-szegények.
* Ha nem szeretnéd, hogy az alma íze érződjön a lekváron, tedd a felnégyelt almát héjastól és magházastól egy zsákocskába, úgy főzd a többi hozzávalóval együtt. Miután rotyogott párat, vedd ki a zsákocskát. A lekvár szépen besűrűsödik, de az alma nem fog érződni rajta.
* Mosd meg a paradicsomokat, és enyhén vagdosd be őket.
* Forralj fel vizet, majd 30 másodpercig dobd be őket a lobogó vízbe, majd szedd ki, és zuhanyozd le hideg vízzel. Ezt követően, hámozd meg őket. Vágd a paradicsomokat négybe, távolítsd el a magokat, csorogtasd le a létől, aztán vagdosd apró kockákra.
* Hámozd meg az almát és vágd vékony kockákra. Ha azt szeretnéd, hogy a lekvár sűrűbb legyen, a héját és a magházat egy zsákocskába téve főzd a lekvárba, majd távolítsd el.
* Az alma- és paradicsomkockákat keverd egybe, 1 citrom levének hozzáadásával.
* Egy vastagaljú edénybe keverd el a cukrot és a vizet, a másik citrom levével, majd lassú tűzön tedd oda forrni, míg a szirup tetején fehér hab nem képződik.
* Dobd bele a paradicsom- és almadarabkákat, a fahéjat és a hosszában elhasított vaníliarúdat, majd főzd az egészet 30–45 percig.
– Végy ki egy teáskanálnyit a lekvárból, és tedd egy előzőleg 5 percig mélyhűtőbe tett tányérkára. Tedd be a lekvárt a hűtőbe 5–10 percre. Ha megköt, azt jelenti, kész is van.
* A lekvárt darabosra is hagyhatod, de ha pépesebben szereted, zúzd össze a darabkákat egy konyharobot segítségével. Ha összemixerelted, tedd vissza a tűzre még 15–20 percig.
– Még forrón töltsd bele a kifertőtlenített, langyos üvegekbe. Ezt követően csavard le, majd fordítsd fejre a befőttes üvegeket, és hagyd egy napig kihűlni. Sötét és száraz helyen tárold fogyasztásig.