Leginkább gyerekkorban eldől, hogy ki lesz tejbegrízevő és ki nem? A fordulópont minden bizonnyal az óvodában van: ha szerencsénk van, és nem olyan intézménybe járunk, ahol egy héten kétszer adnak hideg és nyúlós tejbegrízt, akkor minden bizonnyal felnőttként is imádni fogjuk. Íme, egy recept azoknak (is), akik eddig ki nem állhatták a tejbegrízt.
Hozzávalók: 0,5 l tej, 2 evőkanál cukor, 4 evőkanál búzadara, kakaó, lekvár vagy fahéj
Ha az egészségesebb változatot szeretnénk elkészíteni, adagoljunk a grízhez zabkorpát is. Ha valami ínyencre vágyunk, keverjünk hozzá egy kevés őrölt mákot is.
Elkészítés: Az alapanyagokat készítsük elő, hogy majd ne kelljen a gríz főzése közben kapkodnunk, mivel az hajlomos arra, hogy gyorsan odaégjen. Keverjük össze a búzadarát és a cukrot egy tálkában, majd tegyük oda a tejet főni. Ha elkezd forrni, adagoljuk hozzá a cukorral összekevert búzadarát. Közben folyamatosan kavargassuk, hogy ne csomósodjon össze, és ne égjen oda. Ne hagyjuk túl sokáig, mert akkor túl keményre sűrűsödik. Kanalazzuk az adagokat kisebb tányérokba, majd szórjuk ízlés szerint a tetejére fahajat, kakaót vagy adjunk hozzá például meggy, ribizli vagy málna lekvárt.