Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!

Kiváló őszi csemege a fahéjas almafánk. Szinte nem telt el úgy vasárnap gyerekkoromban, hogy október derekától az almák beérésének idejétől, desszertként a vasárnapi ebéd után ne almafánkot ettünk volna. Vanília, alma és fahéj illatban lengett az egész konyha. Könnyű elkészíteni és a családon kívül akár egy nagyobb vendégseregnek is belophatjuk a szívébe magunkat. Ha véletlenül vasárnapról megmarad, másnap vihetünk belőle tízóraira is.

fank

Hozzávalók: 80 dkg megtisztított alma, 25—30 dkg liszt, fél csomag sütőpor, 2 tojás, 2—3 evőkanál cukor, 1 csomag vaníliapor, 1 csipet őrölt fahéj.

Elkészítés: Az almákat megmossuk, megreszeljük, összekeverjük a liszttel, sütőporral, cukorral és a tojásokkal. Vannak olyan almák, amelyek lédúsak, így megtörténhet, hogy kicsit több lisztet kell majd adagoljunk a masszához. Kavarjuk össze a hozzávalókat, és kanállal szaggassunk kisebb adagokat forró olajba. Nemcsak szaggathatjuk, de pohárral úszógumi formát is kivághatunk belőle. Mikor megpirult az almafánk mindkét oldala, csepegtessük le jól az olajtól, és szedjük ki egy tálba őket, ahol majd meghintjük a fahajas, vaníliás cukor keverékével. Tálaláskor lekvárral is kínálhatjuk, vagy egy-két almából készíthetünk friss almaszószt.

A téli alma egyik legértékesebb gyümölcsünk, nagy a C-vitamin tartalma, 8—13 % gyümölcscukrot, értékes szerves savakat és emészthető rostokat is tartalmaz.


Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!