Már megjelent a piacon a szilva, az egyik legsokoldalúbb gyümölcs, amelyet felhasználhatsz a háztartásban! A hagyományos szilvásgombóc mindenki kedvence, de az alábbiakban olyan újdonságokat hozunk, amelyek után szintén megnyalják az ujjukat a családtagok!

1. Szilvás pite
Mi kell hozzá?
8 tojás, 220 gramm vaj, 4 evőkanál tejföl, 1 csipet só, 6 evőkanál porcukor, 6 evőkanál liszt, 1 tasak vaníliás cukor, 150 gramm cukor, fahéj, 2 evőkanál tej, 2–3 evőkanál olvasztott vaj, 1 kilogramm kimagolt szilva, porcukor a díszítéshez.
Hogyan készítsd el?
Dolgozd el a cukrot a vajjal, tejföllel, sóval és vaníliás cukorral. Add hozzá a tojást egyenként, és legvégén a lisztet kanalanként. Keverd el alaposan, hogy ne legyen csomós, majd öntsd bele egy sütőpapírral bélelt tepsibe. 150 fokon süsd.
Idő közben készítsd el a karamelles glazúrt. Olvaszd meg a cukrot, aztán tedd félre. Add hozzá a tejet és az olvasztott vajat, majd gőz felett keverd el alaposan. A kimagolt szilvákat szórd meg fahéjjal, és merítsd bele a karamellbe, majd dobd rá a majdnem megsült piskótára.
Még 10 percig tedd vissza a sütőbe. Tálalhatod melegen, friss szilva mellé, megszórva porcukorral.
2. Szilvás kompót
Mi kell hozzá?
1 kilogramm kimagolt és kettőbe szelt szilva, 500 milliliter víz, 2 vanília ágacska, 200 gramm cukor, 1 evőkanál narancsvirág víz.
Hogyan készítsd el?
Főzd fel a vizet a cukorral, vaníliával és narancsvirág vízzel.
Add hozzá a megtisztított és kettőbe vágott szilvát, majd főzd kb. 10 percig.
Tálald melegen vagy kihűlve, fagylalt mellett!
3. Szilvás sütemény
Mi kell hozzá?
1 kilogramm kimagolt szilva, 8 tojás, 8 evőkanál liszt, 2 evőkanál kakaó, 10 evőkanál cukor, vanília esszencia ízlés szerint, 1 citrom leve és reszelt héja, 1 csipet só, 200 gramm tejes csokoládé, 4 evőkanál folyékony tejszín, mangulapehely, 20 gramm vaj, 20 milliliter mandulalikőr, menta a díszítéshez, 1 teáskanál fahéj.
Hogyan készítsd el?
Törd apróra a csokit, tedd egy edénybe, add hozzá a vajat, a kakaót és a tejszínt, majd gőz fölött olvaszd meg. Kevergesd közben, hogy ne csomósodjon meg.
Idő közben válaszd szét a tojásokat, a sárgákat keverd el a sóval. A fehérjékből verj kemény habot, add hozzá a cukrot, a tojássárgákat, a vaníliát és a citromhéjat. Keverd bele a lisztet is, és felét tedd félre a vaníliás piskótának. A másik felébe keverd bele az olvasztott csokoládét.
A csokis masszát töltsd sütőpapírral bélelt tepsibe, aztán rá a vaníliás masszát, és 10 percig süsd.
A kimagolt szilvákat locsold meg citromlével és mandulalikőrrel. Szórd meg fahéjjal, aztán ha megsült a piskóta, helyezd el annak tetején, majd dugd vissza a sütőbe, mérsékelt lángon, 10–15 percig. Tálald mentával díszítve, mandulapelyhekkel.