Vannak olyan lelkes koffeinfüggők, akik annak ellenére sem mondanak le a kávéról, ha odakint annyira meleg van, hogy szinte szétolvad minden. De van egy középút, amely mindent megold: koffeinnel tölti fel a szervezetet, ráadásul hűsítően finom tud lenni. Ez pedig nem más, mint a jegeskávé.
Hogy mi az igazi finom jeges kávé titka, arról az Egyesült Államok egyetlen kávétermelő vidékén, a Hawaii szigeteken tudhatják. Karen Paterson, a Hula Daddy Kona Coffee társalapítója már 12 éve szinte az összes kávéfajtából készült feketét megkóstolta, ezért tudja, hogy miként kell kihozni a legtöbbet a kávészemekből.
Ami a jeges változatot illeti, Karen szerint két módja van, hogy a legfinomabb végeredményt kapjuk: kell főzni egy jó erős, forró csésze kávét, amelyet eredetileg kávéból készült jégkockákra öntünk. A másik megoldás, erre magyar szakszó külön nincs, az a hidegen főzött kávé (cold brewed coffee).
A forrón lefőzött kávénak finomabb az íze, de savasabb és nehezebb tárolni is, a hidegen főzött pedig kevésbé aromás, de kevésbé savas is és a hűtőben is lehet tárolni, amíg ráérsz egy kortyolásra.
Szükségünk lesz egy negyed csészényi testesebb, erősebb kávéra, például brazil vagy szumátrai kávéra. Egy csészényi desztillált vízre, így finomabb lesz a végeredmény. Kávédarálóra, és fűszerekre ha kell, például gyömbérre, fahéjra.
A leőrölt kávét tegyük egy francia kávéfőzőbe, ezután jöhet rá a víz, de nem kell lenyomni a szűrőt, így menjen a hűtőbe, ahol egy egész álló napig is állhat. Miután jól áthűl az egész, vegyük ki és nyomjuk le a szűrőt és hörpintsünk egy finomat a hideg aromából.