Nyáron sokszor nem kívánjuk a meleg ételeket, forró leveseket. Amellett, hogy inkább csak a jéghideg vizet vedelnénk egész nap, készítsünk hideg leveseket is, hiszen a szervezetünknek szüksége van a tápanyagra.
Az uborkaleves egy kiváló eledel a forró nyári napokban, egészséges, jólesően hűsít és táplál is egyszerre. A következő recept még különlegesebb lesz attól, hogy kovászos uborkával készül.
Hozzávalók: 8 dl joghurt, 3-4 kovászos uborka, 2-3 dl a kovászos uborka levéből, 2-3 zöldhagyma, 4-5 gerezd fokhagyma, l kk cukor, 1 késhegynyi só, bors, apróra vágott kapor.
Elkészítés: A hagymákat vágjuk apróra, a fokhagymát reszeljük le, majd keverjük el a sóval és a cukorral. Hagyjuk állni kb. tíz percet, majd adjuk hozzá az apróra reszelt kovászos uborkát. Keverjük hozzá az uborkalevet és öntsük fel a joghurttal. Végezetül borsozzuk és keverjük hozzá az apróra vágott friss zöldkaprot. Tegyük a hűtőbe legalább egy fél órát, hogy jól behűljön. Tálaláskor fogyaszthatjuk pirítóssal.