KezdőlapReceptekKülönbség a szódabikarbóna és a sütőpor között, amit minden háziasszonynak ismernie kell!

Különbség a szódabikarbóna és a sütőpor között, amit minden háziasszonynak ismernie kell!

-

Még több érdekes történetért iratkozz fel a Twice.hu hírlevelére!

Sütés előtt a legtöbb háziasszony felteszi a kérdést magában: szódabikarbóna, vagy sütőpor. A döntés pedig nem mindig könnyű, néha nehezen tudjuk kiválasztani a kettő közül azt, amelyik jobb a sütéshez.

sutopor

A szódabikarbóna, és a sütőpor a két legismertebb térfogat növelő, leginkább ezeket használjuk annak érdekében, hogy tésztánk szépen felnőjön. Az alábbiakban néhány fontos dolgot osztunk meg a szódabikarbónáról, és a sütőporról.

Tudod, hogy mi történik akkor, ha ezt a két szert összekevered? Vagy mi lesz akkor, ha sütőport használsz a hűtőbe szagtalanítás céljából?

Szódabikarbóna

Nem csak azért használjuk, hogy a süteményünk szép magasra nőjön tőle, kiváló tisztítószer, és számos egészségügyi hatással rendelkezik. A szódabikarbóna lúgos kémhatású vegyület, ezért miután a tésztába kevertük, és betettük a sütőbe, a meleg hatására szén-dioxid keletkezik. Légbuborékok keletkeznek, ezáltal a süti magasabbra nő. Ajánlott olyan receptekhez használni, ahol adott a savas kémhatás, vagyis citrom, tejföl, ecet, méz, vagy bármilyen más savas anyag van még a masszában. Vigyázzunk arra, hogy a szódabikarbónával készült süteményeket ne tároljuk szabadon a hűtőszekrényben, mivel hajlamos arra, hogy magába szívja a kelletlen szagokat. Száraz, és fénytől védett területen tároljuk inkább.

Sütőpor

Ha sütőport használunk, akkor ne készítsük el hamarabb a tésztát, csak közvetlenül a sütőbe tevés előtt. Ha már benne van a sütőpor, minél gyorsabban tegyük a sütőbe, hogy rögtön ki tudja fejteni hatását a sütőpor. Ha ezt nem tartjuk be, akkor lehetséges, hogy összeesik a sütemény, és szalonnásra sül. A sütőpor sokkal magasabb hatóerejű, mint a szódabikarbóna, így tehát annak függvényében használjuk őket, hogy mennyire szeretnénk, hogy felnőjön a süteményünk. Mindig tartsuk be a receptben előírt mennyiséget, hogy ne fúvódjon fel túlságosan a sütemény.

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy iratkozz fel a hírlevelünkre!


Legfrissebb

Ez is érdekelhet