Az érett szőlő csábító illatával borítja be most az őszi kerteket. Ha nem tudod frissen elfogyasztani az egész termést, készíts belőle szőlő lekvárt. Télen értékelni fogod a mostani fáradozásodat!
Ha nincs magnélküli szőlőfajtád, akkor sem kell aggódnod, mert a szőlőmag eltávolítása nem túl bonyolult procedúra. Egy gemkapocs segítségével úgy tudod kiszedni a szőlőből a magokat, hogy a szemek viszonylag épek maradnak, ha nem szeretnél ezzel bíbelődni, egyszerűen passzírozd át egy szitán a szőlőt.
Olvasd el ezt is: A milliomos, aki évi 2 millió dollárt költ arra, hogy fiatalabb legyen: 5 órakor kel és 100 táplálékkiegészítőt szed be
A héjat semmiképp ne szedd le, mert nagyon sok vitamint tartalmaz.
Hozzávalók:
- 2 kg magozott fekete szőlő;
- 1 kg cukor;
- 2 fahéj vagy vanília rúd;
- 1 citrom leve;
Elkészítés:
» A nő megváltoztatta a végrendeletét, miután megtudta, hogy a fia megcsalta a feleségét: „Azokat jutalmazza, akik megérdemlik”
» „A vőlegényem négyszer többet keres nálam, de nem hajlandó osztozni az anyagiakon”
» A férfi szerelme furcsán kezdett viselkedni, miután megszületett a gyerekük – ledöbbent, amikor megtudta az igazságot a nőről
» 3 csillagjegy, akikre csak úgy árad a szerencse 2023 őszén
A szőlőt alaposan mosd meg, és csak utána szedegesd le a fürtökről. Csöpögtesd le, és magold ki egy gemkapocs segítségével. Ezután tedd a szőlőt egy vastagfalu lábasba, add hozzá a cukrot, jól kavard össze, majd másnap reggelig hagyd állni.
Másnap közepes lángon kezd főzni, a keletkezett habot egy szűrő segítségével távolítsd el. Vedd kisebbre a lángot, és addig főzd, míg kezd besűrűsödni, és a szőlő enyhén mazsola állagú lesz.
Ha úgy gondolod, hogy a szirup még túl folyékony, akkor szűrd le, és a levet külön főzd a szőlő nélkül addig, amíg kellőképp besűrűsödik. Ezután tedd vissza a lébe a szőlőt, és add hozzá a citrom levét, majd főzd még további 5-6 percig.
A forró dzsemet töltsd sterilizált befőttes üvegekbe, szorosan tedd rá a tetőt, majd burkold az egészet egy nagy pokrócba, hogy hosszabb ideig melegen maradjanak.