Az érett szőlő csábító illatával borítja be most az őszi kerteket. Ha nem tudod frissen elfogyasztani az egész termést, készíts belőle szőlő lekvárt. Télen értékelni fogod a mostani fáradozásodat!
Ha nincs magnélküli szőlőfajtád, akkor sem kell aggódnod, mert a szőlőmag eltávolítása nem túl bonyolult procedúra. Egy gemkapocs segítségével úgy tudod kiszedni a szőlőből a magokat, hogy a szemek viszonylag épek maradnak, ha nem szeretnél ezzel bíbelődni, egyszerűen passzírozd át egy szitán a szőlőt.
A héjat semmiképp ne szedd le, mert nagyon sok vitamint tartalmaz.
Hozzávalók:
- 2 kg magozott fekete szőlő;
- 1 kg cukor;
- 2 fahéj vagy vanília rúd;
- 1 citrom leve;
Elkészítés:
A szőlőt alaposan mosd meg, és csak utána szedegesd le a fürtökről. Csöpögtesd le, és magold ki egy gemkapocs segítségével. Ezután tedd a szőlőt egy vastagfalu lábasba, add hozzá a cukrot, jól kavard össze, majd másnap reggelig hagyd állni.
Másnap közepes lángon kezd főzni, a keletkezett habot egy szűrő segítségével távolítsd el. Vedd kisebbre a lángot, és addig főzd, míg kezd besűrűsödni, és a szőlő enyhén mazsola állagú lesz.
Ha úgy gondolod, hogy a szirup még túl folyékony, akkor szűrd le, és a levet külön főzd a szőlő nélkül addig, amíg kellőképp besűrűsödik. Ezután tedd vissza a lébe a szőlőt, és add hozzá a citrom levét, majd főzd még további 5-6 percig.
A forró dzsemet töltsd sterilizált befőttes üvegekbe, szorosan tedd rá a tetőt, majd burkold az egészet egy nagy pokrócba, hogy hosszabb ideig melegen maradjanak.