KezdőlapReceptekDesszertMary Berry csirkés, baconos pitéje az egyik legjobb téli recept

Mary Berry csirkés, baconos pitéje az egyik legjobb téli recept

-

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon, Whatsappon és a Google Hírek-en!

Mary Berry csirkés, baconos pitéje igazi téli comfort food, ami kellemesen átmelegít egy hideg téli estén.

A téli hideg közeledtével semmi sem jobb, mint egy bőséges, házi készítésű pite, hogy legyőzzük a hideget. A legendás séf, Mary Berry elhozta nekünk az egyik kiváló receptjét – egy ínycsiklandó csirkés-baconos pitét, amely sokak kedvence lesz.

Hozzávalók

  • Hat bőr nélküli csirkecomb
  • Négy szárzeller, kockára vágva
  • Négy babérlevél, durván felaprítva
  • 200 ml száraz fehérbor
  • 300 ml csirkealaplé
  • 250 g füstölt bacon, apró darabokra vágva
  • Egy nagy hagyma, durvára vágva
  • 50 g vaj
  • 60 g finomliszt
  • Két evőkanál tejföl
  • Egy evőkanál magos mustár
  • Két darab 375 g csomagolt vajas leveles tészta
  • Egy felvert tojás
  • Só és bors

Elkészítés

Kezdjük a sütő előmelegítésével 160 Celsius-fokra, vagy légkeveréses sütő esetében 140 Celsius-fokra. A csirkecombokat, a feldarabolt szárzellert és a babérlevelet tegyük egy mélyebb serpenyőbe, öntsük fel a borral és az alaplével, sózzuk, borsozzuk.

Forraljuk fel közepes hőfokon, majd fedjük le, és tegyük a sütőbe. Hagyjuk rotyogni 30-40 percig, vagy amíg a csirkecombok tökéletesen átsülnek és megpuhulnak.

Amikor kihűlt, szedjük le a húst a csontokról. A húscafatokat helyezzük egy tálba, majd szűrjük át a levet, amiben a csirkecombok főttek – tartsuk meg a szárzellert, és dobjuk ki a babérlevelet. 750 ml folyadékra van szükségünk – ha ennél kevesebb maradt meg, pótoljuk ki további alaplével vagy fehérborral.

Melegítsünk fel egy nagy serpenyőt, és közepesen magas hőfokon három percig pirítsuk benne a kockára vágott bacont. Adjuk hozzá a hagymát, fedjük le, és hagyjuk sülni további 10 percig, vagy amíg a hagyma megpuhul. Adjuk hozzá a vajat, kevergetve, amíg elolvad, majd szórjuk bele a lisztet, hogy sűrű rántást kapjunk. Fokozatosan adjuk hozzá a csirke főzőlevét a rántáshoz, folyamatosan kevergetve egy habverővel, hogy sima legyen.



Csipetnyi sóval és borssal fűszerezzük, majd keverjük össze a félretett zellerrel, a tejföllel és a mustárral, és adjuk hozzá a csirkét is. Kanalazzuk a tölteléket egy tűzálló tálba, és simítsuk el a tetejét. Hagyja kihűlni, majd fedjük le és tegyük be a hűtőbe 30 percre.

Amíg a töltelék hűl, elkezdhetünk dolgozni a leveles tésztával. Lisztezett munkafelületen nyújtsuk ki a tésztalapokat kb. 3 mm vastagságúra, és vágjunk hosszú, nagyjából 3 cm széles csíkokat, rácsos alakzatban elhelyezve azokat egy sütőpapíron. Az előkészített tésztát szintén tegyük be a hűtőbe 15 percre.

Vegyük ki a hűtőből a tölteléket, kenjük ki az edény szélét a felvert tojással, majd óvatosan helyezzük rá a tésztát a tetejére, úgy, hogy teljesen befedje. Vágjuk le a fölösleges tésztadarabokat, és nyomkodjuk le a széleket, hogy tökéletesen illeszkedjen.

Vegyük fennebb a sütő hőmérsékletét, 200 Celsius-fokra, vagy légkeveréses sütő esetében 180 fokra, kenjük meg a tésztát a megmaradt tojással, majd süssük körülbelül 30 percig, vagy amíg a tészta teljesen átsül.

RSS Feed Beágyazás

Ezeket olvastad már?

    Legfrissebb

    Hirdetés

    Csemegézz

    Ez is érdekelhet