Mary Berry csirkés, baconos pitéje igazi téli comfort food, ami kellemesen átmelegít egy hideg téli estén.
A téli hideg közeledtével semmi sem jobb, mint egy bőséges, házi készítésű pite, hogy legyőzzük a hideget. A legendás séf, Mary Berry elhozta nekünk az egyik kiváló receptjét – egy ínycsiklandó csirkés-baconos pitét, amely sokak kedvence lesz.
Hozzávalók
- Hat bőr nélküli csirkecomb
- Négy szárzeller, kockára vágva
- Négy babérlevél, durván felaprítva
- 200 ml száraz fehérbor
- 300 ml csirkealaplé
- 250 g füstölt bacon, apró darabokra vágva
- Egy nagy hagyma, durvára vágva
- 50 g vaj
- 60 g finomliszt
- Két evőkanál tejföl
- Egy evőkanál magos mustár
- Két darab 375 g csomagolt vajas leveles tészta
- Egy felvert tojás
- Só és bors
Elkészítés
Kezdjük a sütő előmelegítésével 160 Celsius-fokra, vagy légkeveréses sütő esetében 140 Celsius-fokra. A csirkecombokat, a feldarabolt szárzellert és a babérlevelet tegyük egy mélyebb serpenyőbe, öntsük fel a borral és az alaplével, sózzuk, borsozzuk.
Forraljuk fel közepes hőfokon, majd fedjük le, és tegyük a sütőbe. Hagyjuk rotyogni 30-40 percig, vagy amíg a csirkecombok tökéletesen átsülnek és megpuhulnak.
Amikor kihűlt, szedjük le a húst a csontokról. A húscafatokat helyezzük egy tálba, majd szűrjük át a levet, amiben a csirkecombok főttek – tartsuk meg a szárzellert, és dobjuk ki a babérlevelet. 750 ml folyadékra van szükségünk – ha ennél kevesebb maradt meg, pótoljuk ki további alaplével vagy fehérborral.
Melegítsünk fel egy nagy serpenyőt, és közepesen magas hőfokon három percig pirítsuk benne a kockára vágott bacont. Adjuk hozzá a hagymát, fedjük le, és hagyjuk sülni további 10 percig, vagy amíg a hagyma megpuhul. Adjuk hozzá a vajat, kevergetve, amíg elolvad, majd szórjuk bele a lisztet, hogy sűrű rántást kapjunk. Fokozatosan adjuk hozzá a csirke főzőlevét a rántáshoz, folyamatosan kevergetve egy habverővel, hogy sima legyen.
Csipetnyi sóval és borssal fűszerezzük, majd keverjük össze a félretett zellerrel, a tejföllel és a mustárral, és adjuk hozzá a csirkét is. Kanalazzuk a tölteléket egy tűzálló tálba, és simítsuk el a tetejét. Hagyja kihűlni, majd fedjük le és tegyük be a hűtőbe 30 percre.
Amíg a töltelék hűl, elkezdhetünk dolgozni a leveles tésztával. Lisztezett munkafelületen nyújtsuk ki a tésztalapokat kb. 3 mm vastagságúra, és vágjunk hosszú, nagyjából 3 cm széles csíkokat, rácsos alakzatban elhelyezve azokat egy sütőpapíron. Az előkészített tésztát szintén tegyük be a hűtőbe 15 percre.
Vegyük ki a hűtőből a tölteléket, kenjük ki az edény szélét a felvert tojással, majd óvatosan helyezzük rá a tésztát a tetejére, úgy, hogy teljesen befedje. Vágjuk le a fölösleges tésztadarabokat, és nyomkodjuk le a széleket, hogy tökéletesen illeszkedjen.
Vegyük fennebb a sütő hőmérsékletét, 200 Celsius-fokra, vagy légkeveréses sütő esetében 180 fokra, kenjük meg a tésztát a megmaradt tojással, majd süssük körülbelül 30 percig, vagy amíg a tészta teljesen átsül.