A padlizsán nagyon sokféleképpen felhasználható a konyhában, és rendkívül ízletes fogások készíthetőek belőle. Egyik ilyen ínyenc fogás a zöldséges töltelékkel ellátott padlizsántekercs, amely nagyon finom, fűszeres és nagyon illatos.
Elkészítéséhez a következő összetevőkre van szükségünk:
- padlizsán, 1 kg;
- sárgarépa, 2 db;
- csípős paprika, 1 db;
- fokhagyma, 4 cikk;
- bármilyen zöldfűszer;
- szemes bors, 10 db.
1 liternyi pác elkészítéséhez a következőkre van szükség:
- cukor, 2 evőkanál;
- só, 1 teáskanál;
- növényi olaj, 1 evőkanál;
- ecet, fél evőkanál.
Az elkészítés módja: Vágjuk a padlizsánt hosszában vékony csíkokra a héjával együtt, sózzuk le és hagyjuk állni 20 percig, majd öblítsük le vízzel és szárítsuk meg papírtörlővel. Reszeljük le a sárgarépát, a paprikát szeleteljük vékonyra. Kenjük ki a serpenyőt növényi olajjal és a padlizsán szeleteket mindkét oldalon süssük aranybarnára.
Az elősütött padlizsán szeletek egyik végére halmozzuk rá a paprikát, a sárgarépát, és az apróra vágott zöld növényeket, majd tekerjük fel a szeleteket. Egy előzőleg sterilizált befőttesüveg aljára tegyünk néhány gerezd fokhagymát, szemesborst, majd helyezzük rá padlizsántekercseket, megtöltve az egész üveget.
Adjuk hozzá a sót, a cukrot és az ecetet az üveg tartalmához és töltsük fel forrásban lévő vízzel, majd szorosan zárjuk le az üveg fedelét és hagyjuk kihűlni. Száraz, hűvös helyen tároljuk a fogyasztás pillanatáig!