Legelőször mikor Erdélyben azt kérdezték, hogy kérek-e zakuszkát, azt sem tudtam eszik-e vagy isszák. Aztán egy életre beleszerettem. Azóta már az sem tölt el kellemetlen érzéssel, hogy esetleg vége a nyárnak, mivel tudom, hogy hurrá, itt a zakuszka szezon.
Könnyedén elkészíthető, mindenképp kötelező kipróbálni. A sok zöldségből készült krém reggelik és vacsorák tartozéka, és kedvünkre variálhatjuk aszerint, hogy éppen gombásat, padlizsánost vagy paszulyost szeretnénk készíteni.
Készítsünk padlizsános zakuszkát!
Hozzávalók: 2 kg fehér hagyma, 1 kg sárgarépa, 3 kg piros pritamin paprika megdarálva, 5 kg padlizsán, 1 liter paradicsomlé, 4-5 babérlevél, 1 liter olaj, 4-5 kanál só, 2 evőkanál bors.
Elkészítés: Az apróra vágott hagyma, sárgarépa és paprika keverékét egy órácskát dinszteljük, majd hozzáadjuk az előre megsütött és megpucolt apróra vágott padlizsánt. Hozzátöltjük a paradicsomlevet, az olajat, beletesszük a sót, borsot és babérlevelet. Az egészet körülbelül két órán keresztül kavargatjuk, csak vigyázzunk arra, nehogy odakapjon. Befejezés előtt egy negyed órával keverjünk hozzá egy kiskanál szalicilt, majd mehet is a tisztára mosott üvegekbe, és egy napig tároljuk szárazdunsztba. Irtózatosan finom, egészen biztos mindenki kedvencévé válik, már csak egy kis erdélyi házikenyeret kell beszerezni hozzá.
Ti ettetek már zakuszkát?