Biztosan mindenki számára ismerős, hogy ha aznap délután, este nem készített valami ebédnek valót, akkor másnap a munkából hazaérve, nem éppen kellemes arra gondolni, hogy üres a hűtő. Most ezen igyekszünk segíteni, hiszen egy könnyű, finom és, ami természetesen ilyenkor a legfontosabb, gyorsan elkészíthető ételt ajánlunk.
Ősszel a póréhagyma igencsak színes és finom zöldség, ez is lesz az alapanyagunk. Mindössze egy szálra lesz szükségünk, 2 dl tejszínre, 1 kisebb doboz tejfölre, 1-2 dl tejre, 10 dkg füstölt sajtra, olívaolajra és borsa, ha van fehér változat belőle, az még jobb.
A póréhagymát felkarikázzuk, ezeket kettőbe vágjuk, az olívaolajon megfuttatjuk kicsit, mikor már puhul, akkor jöhet a sózás, borsozás. A tejtermékeket ezután ráöntjük a hagymára, és hagyjuk körülbelül 5-10 percig főni. Ha elkészültünk, akkor jöhet a finom füstölt sajt, ráreszelve besűrítjük az elkészült póréhagyma-szószunkat.
Tésztával fogyasztva nagyon laktató. Aki szeretne egy kevés kalóriát még rádobni, piríthat szalonnát melléje. Ha esetleg hétvégén több időnk és kedvünk lesz a főzéshez, akkor a szószt grillételek mellé is használhatjuk, robogósra sült csirkecombok mellé például.
A póréhagyma serkenti az emésztőrendszert és természetes vízhajtó is. Tisztítja a vérerek falát, a hajszálereket is, és ráadásul a vér zsír- és koleszterin-szintjét is kordában tartja. Vitaminokban is gazdag zöldségről van szó: nagy mennyiségben található meg benne A-, B1-, C- és E-vitamin. Antioxidánsként erősíti szervezetünk ellenálló-képességét.