KezdőlapReceptekReszelt alma eltevése télire: a nagymama receptje tökéletes süteményekhez, pitékhez és desszertekhez

Reszelt alma eltevése télire: a nagymama receptje tökéletes süteményekhez, pitékhez és desszertekhez

-

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon, Whatsappon és a Google Hírek-en!

Ha üvegbe teszünk el télire reszelt almát, tökéletesen megőrizhetjük az alma édes-fanyar ízét. Ezeket később süteményekben, tortákban, pitékben vagy más házi készítésű desszertekben is felhasználhatjuk.

Annak ellenére, hogy egész évben lehet almát vásárolni, mégis sokkal kényelmesebb, ha otthon csak elővesszük az üvegbe eltett reszelt almát, és már használhatjuk is. Nem kell különösebben időt töltenünk akkor már a tisztítással, elkészítéssel, a reszelt almát egyből használhatjuk, akár finom omlós almás lepényt is készíthetünk belőle.

Ez a tartósítási mód akkor is ideális, ha túl sok almánk van, és nem tudjuk elfogyasztani. A kissé sérült, vagy túl érett almákat is felhasználhatjuk, sőt egy üvegben többféle almát is kombinálhatunk.

Az így tartósított reszelt alma tökéletes, ha gyorsan akarunk pitét vagy tortát készíteni. Nagyon jól talál süteményekbe, muffinba, palacsintába vagy akár egy egyszerű és egészséges desszerthez joghurttal vagy granolával.

Hozzávalók:

  • 2 kg alma;
  • 2 evőkanál cukor vagy ízlés szerint;
  • 1 teáskanál fahéj;
  • citromléé.

Elkészítés:

Az almákat alaposan mossuk és hámozzuk meg, vágjuk ki a magházát. Ezután egy nagylyukú reszelőn reszeljük le az almát. Mivel az alma a levegőn gyorsan oxidálódik és megbarnul, locsoljuk meg egy kevés citromlével, és keverjük össze.

A lereszelt almát egy serpenyőbe, közepes lángon a cukorral és a fahéjjal főzzük 5-10 percig, amíg az almák levet nem engednek és kissé megpuhulnak.



Kevergessük, hogy egyenletesen puhuljanak, így egy kicsit közben össze is esik a mennyiség, és könnyebben beleférnek az üvegbe.

A cukor mennyisége az alma íze szerint változtatható, van, amelyik fajta édesebb, ehhez kevesebb cukrot kell adni.

Sterilizáljuk az üvegek és a fedőket forralással vagy sütőben (15 perc 100°C-on).

Tegyük a még forró almát a sterilizált üvegekbe, úgy, hogy maradjon egy körülbelül 1 cm-es hely az üveg szélétől, majd szorosan csavarjuk rá a tetőt, és fordítsuk fel őket 10-15 percre, hogy jól zárjanak.

Fedjük le az üvegeket egy takaróval, hagyjuk teljesen kihűlni, majd tároljuk hűvös, sötét helyen, például kamrában.

RSS Feed Beágyazás

Ezeket olvastad már?

    Legfrissebb

    Hirdetés

    Csemegézz

    Ez is érdekelhet