KezdőlapReceptekÉtelekSajtos krumplipalacsinta, grúz módra - percek alatt elfogy!

Sajtos krumplipalacsinta, grúz módra – percek alatt elfogy!

-

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon, Whatsappon és a Google Hírek-en!

Ha vacsoravendégeket vársz, de már kifogytál az ötletekből, akkor ez a fantasztikus recept most épp kapóra jön a számodra – mint ahogyan abban az esetben is, ha csak a szűk családod szeretnéd meglepni egy ízletes, különleges fogással. Egyetlen hátulütője van: percek alatt elfogy!

Hozzávalók egy adag grúz krumplis-sajtos palacsintához:

  • 500 milliliter tej vagy víz,
  • 1 teáskanál só,
  • 1 teáskanál cukor,
  • 4 csésze liszt,
  • 1 tasak (10 gramm) száraz élesztő,
  • 1 kilogramm burgonya,
  • 2 fej hagyma,
  • 600–700 gramm Suluguni sajt vagy túró,
  • 2 evőkanál olaj,
  • 50 gramm vaj.

Így készítsd el:

1. Oldd fel a langyos tejben/vízben a sót, cukrot és az élesztőt. Keverd jól össze, majd várd meg, míg felfut. Ekkor öntsd rá a lisztre, és gyúrd meg a tésztát. Amikor összeáll, add hozzá az olajat, alaposan dolgozd bele, a kapott masszát pedig tedd meleg helyre, és hagyd kelni.

2. 40 percnyi pihentetés után ütögesd vissza a tésztát, és hagyd még kelni.

3. Idő közben készítsd el a töltetéket: a pürévé zúzott főtt burgonyához add hozzá a sajtot/túrót, az apróra vágott hagymát, és egy csipet sót. Keverd jól össze, majd formázz belőle 3 egyforma nagyságú gombócot.



4. Ha a tészta újrakelt, azt is oszd el 3 egyforma részre.

5. Nyújtsd ki az első tésztagömböt, lehetőleg kör alakúra. Helyezz a közepébe egy gombóc tölteléket, majd nyomkodd össze fölötte a tésztát, míg egy „táskát” nem kapsz.

Ha kész, szórd meg a gyúródeszkát liszttel, és óvatosan nyújtsd a táskát addig, míg egy lepényszerű, vastag palacsintát nem kapsz.

Egy villa segítségével szurkáld meg a masszát, hogy a légtelenítsd. Aztán ismételd meg a lépést a következő két golyócska tésztával és töltelékkel is.

6. Melegítsd elő a sütőt 180 Celsius fokra. Míg hevül a „kemencéd”, addig béleld ki a tepsit sütőpapírral, és hagyd pihenni rajtuk a palacsintákat. Süsd őket aranybarnára.

7. A megsült, forró lepényekre kenj vajat, és várd meg, míg szépen megpuhulnak. Aztán már tálalhatod is. Melegen, például zöldfűszeres mártogatóssal! Hmmm… fenséges az illata!

Jó étvágyat hozzá!

RSS Feed Beágyazás

Ezeket olvastad már?

    Legfrissebb

    Hirdetés

    Csemegézz

    Ez is érdekelhet