KezdőlapReceptekSavanyú káposzta házilag - Így készítsd el nagymama receptje alapján

Savanyú káposzta házilag – Így készítsd el nagymama receptje alapján

-

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon, Whatsappon és a Google Hírek-en!

A savanyú káposztát számos recept alapján készítik világszerte, probiotikus hatása miatt nagyon sok pozitív egészségügyi hatása van.

Sok benne a vitamin, ásványi anyag és probiotikum, éppen ezért egy valóságos szuperétel. Az alábbiakban egy nagyanyáink által is használt savanyú káposzta receptet mutatunk be, érdemes kipróbálni.

A tökéletes savanyú káposzta elkészítéséhez elengedhetetlen a só és a víz megfelelő arányának betartása, valamint az erjesztési folyamat.

Hozzávalók:

  • 10 kg fehér káposzta: válasszunk friss, kemény és hibátlan káposztát. Pácolásra a legmegfelelőbbek a késői fajták, amelyeket késő ősszel szüretelnek.
  • 300 gramm durva, nem jódozott só: a só nélkülözhetetlen az erjesztéshez, segíti a káposzta tartósítását.
  • szárított kapor ágak: a kapor jellegzetes és kellemes ízt ad.
  • fekete bors: enyhén fűszeres és aromás ízt ad.
  • babérlevél: fokozza az ízeket.
  • torma (2-3 gyökér): a torma nemcsak intenzív ízt biztosít, hanem segít megőrizni a káposzta ropogós állagát.
  • víz: használjunk szűrt vagy forrásvizet, semmiképp ne legyen klóros.

Elkészítés:

Válasszunk egészséges és kemény káposztát, távolítsuk el a sérült külső leveleket és vágjuk le a gerincet. A káposztát hagyhatjuk egészben, de negyedekre is vághatjuk, ízlése szerint. Ha negyedekre vágjuk hamarabb elkészül.

Készítsünk tömény sóoldatot úgy, hogy minden liter vízhez 20-30 gramm sót keverünk. Jól keverjük össze, amíg a só teljesen fel nem oldódik. A káposztát tegyük hordóba vagy üvegbe, a rétegek közé kaprot, tormát vagy borsot tegyünk.

Vigyázzunk arra, hogy az összetevőket egyenletesen legyenek elosztva, hogy egyenletes legyen az erjedés. Ezután öntsük a sóoldatot a káposztára, ügyelve arra, hogy teljesen ellepje. Ha szükséges, használjunk súlyt, hogy a káposzta ne jöjjön fel víz fölé.



Fedjük le a hordót vagy az edényt fedővel, de hagyjunk egy kis helyet a szellőzéshez. Az erjedés néhány napon belül megkezdődik, rendszeresen ellenőrizzük. Ha észrevesszük, hogy a káposzta kibukkan a lé alól, adjunk hozzá még sós vizet.

Az erjedés 3-6 hét, a környezeti hőmérséklettől függően. A magasabb hőmérséklet felgyorsítja, míg az alacsonyabb hőmérséklet lassítja az erjedést. A káposzta akkor van készen, ha megpuhul és a tejsav jól kifejlődött.

Savanyu káposzta

Savanyú káposzta hordóban

Ha így készítjük, a káposzta sokkal ízletesebb lesz a karácsonyi időszakra – írja a Filantropikum.com.

Hozzávalók egy 50 literes hordóhoz:

  • 20 kg káposzta
  • 600 gramm durva só (kb. 30 gramm só/liter vízben)
  • apróra vágott torma gyökér
  • babérlevél, bors

Elkészítés:

Távolítsuk el a sérült leveleket és a gerincet. A káposztát ízlés szerint egészben vagy félbevágva hagyhatjuk. Helyezzük a káposztát a hordóba, felváltva tormával, kaporral és borssal. Ügyeljünkarra, hogy ne zsúfoljunk össze túl sok káposztát, hogy jobban tudjon áramlani a levegő.

Keverjük el a vízben a sót, majd öntsük a sóoldatot a káposztára, ügyelve arra, hogy teljesen ellepje.

Helyezzünk egy súlyt a káposzta tetejére, hogy víz alatt maradjon, majd zárjuk le a hordót, de hagyjuk hűvös, sötét helyen. Rendszeresen ellenőrizzük a penészedés elkerülése érdekében.

A fermentáció szobahőmérséklettől függően 4-8 hétig tart. Ellenőrizzük az ízt és az állagot, hogy az kellőképp puha, de mégis roppanós legyen.

Savanyú káposzta üvegben

Az üveges savanyú káposzta ideális választás azoknak, akiknek nincs szükségük nagy mennyiségre, vagy nincs hordójuk. Ez a módszer megőrzi ugyanazt az ízt és tulajdonságait, de könnyebben kezelhető.

Hozzávalók egy 5 literes üveghez:

  • 3 kis káposzta (kb. 4 kg)
  • 120 gramm durva só
  • torma, bors
  • üveg

Elkészítés:

A káposztát negyedekre vágjuk és az üvegbe tesszük, a rétegek közé adjuk a tormát és a fűszereket, majd öntsük hozzá a sós levet, hogy teljesen ellepje.

Az üvegeket néhány napig tartsuk szobahőmérsékleten, majd tegyük hűvös helyre. A káposzta 2-3 hét alatt elkészül, az íze pedig egyre intenzívebb lesz.

Savanyú káposzta: kalóriák és táplálkozási információk

100 gramm savanyú káposzta kalóriatartalma körülbelül 20-30 kcal. A tápanyagtartalma:

C-vitamin: az ajánlott napi adag 20%-a.

K-vitamin: fontos a véralvadáshoz és a csontok egészségéhez.

Rost: hozzájárul az emésztőrendszer egészségéhez.

Probiotikumok: Jótékony hatással van a bélflórára és az emésztésre.

Ezeknek a tápanyagoknak köszönhetően a savanyú káposzta nagyon egészséges élelmiszer, erősíti az immunrendszert, és javítja a bélrendszer egészségét.

RSS Feed Beágyazás

Ezeket olvastad már?

    Legfrissebb

    Hirdetés

    Csemegézz

    Ez is érdekelhet