Ha ősz, akkor szüret – elérkezett az év legillatosabb időszaka, amikor a kerti betakarítások mellett a szőlőszemek zamatának is kedvünkre örülhetünk. A szőlőből általában bor készül, de mi történne, ha idén befőttesüvegbe is zárnál pár gerezdnyi szőlőillatot? Annyira ízletes ez a gyümölcs, hogy vétek lenne az egészet bedarálni. Íme egy recept, amelyet érdemes kipróbálnod!
A szőlőkompót az egyik legegyszerűbb módja a szőlőszemek tartósításának. Fogyaszthatjuk önmagában, ha egy kis frissítő édességre vágynánk a tél közepén, de hozzáadhatjuk gyümölcssalátákhoz, -bólékhoz is. A szörp, amellyel együtt üvegbe zárjuk a szemeket kissé sűrűbb állagú lesz, de maga a szőlő megtartja a textúráját és az ősz összes illatát.
A klasszikus recept szőlő, cukor és víz használatát írja elő. De extra frissességért adhatunk hozzá citromlevet, fahéjat vagy szegfűszeget is. A kompót az egyik legnagyszerűbb módja annak, hogy megőrizzük a gyümölcsök édes, friss ízét, hogy az év bármely szakában élvezhessük. Most, ősszel pedig bő választék adódik úgy szőlőből, mint más aromás (üvegbe zárható) gyümölcsből.
Szőlőkompót hozzávalói:
- 1 kg szőlő (lehetőleg mag nélkül);
- 200 g cukor (vagy ízlés szerint);
- 1 liter víz;
- 1 citrom leve (nem kötelező);
- 1 fahéjrúd vagy 2 szegfűszeg (ez sem kötelező).
A szőlőkompót elkészítése:
Először válogassuk meg a szőlőt. Mindig érett, de kemény, lehetőleg roppanós héjú fürtöket válasszunk – ezek főzés után is megőrzik a ropogósságukat. Javasoljuk a mag nélküli fajtákat, de ha nincs ilyen, bármilyen szőlővel dolgozhatunk, ami éppen kéznél van.
A szőlőt alaposan mossuk meg, és távolítsuk el a szemeket a fürtről. A sérült vagy puha szemeket is vessük el. Ha ezzel megvagyunk, készítsük elő és mérjük ki a többi hozzávalót is, amelyet a kompótunkhoz szeretnénk használni.
Egy nagyobb edénybe öntsük bele a vizet és a cukrot. Jól keverjük össze, majd állítsuk a hőfokot közepesre, és forraljuk fel a szörpöt, miközben folyamatosan kevergetjük, amíg a cukor teljesen fel nem oldódik. Amint az oldatunk forrni kezd, adjuk hozzá a szőlőszemeket is. Hagyjuk főni 10-15 percig, amíg a bogyók megpuhulnak, de nem pattannak el. Ha ízletesebb kompótot szeretnél, ekkor add hozzá a citromlevet és a fahéjat vagy a szegfűszeget.
Ekkor mérsékeljük a lángot/hőfokot alacsony fokozatra, és főzzük még néhány percig, hogy az ízek összeérjenek anélkül, hogy a szőlőszemek megsérülnének. Amikor elkészült a kompótunk, még forrón töltsük ki sterilizált üvegekbe, és zárjuk le. A kompótjainkat ezután helyezzük egy ládikába, és burkoljuk be őket egy takaróval.
Hagyjuk az üvegeket szobahőmérsékletűre hűlni. Ezt követően, a kompótot tároljuk hűvös, száraz és sötét helyen. Így több hónapig vagy akár évekig is eláll a kamrában.
További tippek a sikeres kompót elkészítéséhez
Ha a kompótot kevésbé édesnek szeretnénk, a cukor mennyiségét tetszés szerint módosíthatjuk, esetleg alternatív megoldást is használhatunk az édesítésre.
Az extra ízek érdekében tálaláskor vaníliarúddal, esetleg friss mentalevelekkel is felturbózhatjuk a szőlőkompótunkat.
Ne főzzük túl a szőlőt, mert ettől később megaszalódhat.
A kompótot úgy is elkészíthetjük, hogy a szőlőt az üvegekbe tesszük, majd a szörpöt ráöntjük. Zárjuk le az üvegeket, és egy lábasban 30-40 percig forraljuk.
Hogyan használjuk fel az ízletes szőlőkompótot?
A szőlőkompótot hűtött desszertként, önmagában is kínálhatjuk. De akár leszűrve, a szörpöt frissítő italként, a szemeket pedig tejszínhabbal vagy fagylalttal körítve is tálalhatjuk.
A szörpöt ásványvízzel hígíthatjuk, és ha kitart a forróbb napokig, akkor aromás üdítőitalként is felszolgálhatjuk. A kompót illatos szörpje ugyanakkor keményítő vagy zselatin hozzáadásával sütemények, fagylaltok vagy palacsinták feltétjévé is alakítható.
A kompótból kihorgászott szőlőbogyókat különféle desszertekhez, például piték, torták vagy roládok töltelékéhez is fel lehet használni. Extra aromaként, gyümölcssalátákhoz is hozzáadhatók.