Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy kövesd legújabb Facebook oldalunkat!

Sokszor azt gondolnánk, ahogy fejlődik az emberiség, úgy kopnak ki a köztudatból az ilyen-olyan hiedelmek és babonák, de mint látjuk, ez messze sem felel meg a valóságnak. Bár nagyanyáink már nem élnek, és anyáink egyre inkább felveszik a ritmust a technológia- és tudományalapú világgal, ezek a hiedelmek mégis velük együtt élnek tovább a mai generációkban.

6+1 babona, amiben még ma is hiszünk. De mi áll e hiedelmek mögött?
Fotó: Flickr.com

A History Extra összeállította azoknak a babonáknak a listáját, amiket nagy valószínűséggel te is ismersz. Viszont tudod, milyen igaz történet áll e hiedelmek mögött?

1. Triszkaidekafóbia – avagy a 13-as számtól való félelem a keresztény hitből fakad, miszerint 13 személy vett részt az Utolsó vacsorán, és ugye, annak rossz vége lett. Sok országban ma sem terítenek 13 személyre, mert szentül hiszik, aki elsőként áll fel az asztaltól, az egy éven belül meghal. A babona gyökerei azonban a régi rómaiakig vezet vissza, akik halált és balszerencsét tulajdonítottak e számnak, akárcsak a vikingek, akik kerülték a 13 minden létező formáját.

2. Dobj egy érmét a vízbe, és kívánj valamit – ma is sokszor látjuk, hogy a turisták pénzérméket dobnak kutakba. Régebb úgy tartották, a vizek (medencék, kutak és szökőkutak) a lelkek és az istenek élőhelyei, ha pedig nekik áldoznak, az a termékenységet és a sikert eredményezi. A középkorban a forrásokat a szentekkel azonosították, akik meggyógyítják a hozzájuk fohászkodókat.

3. A harisnyatartó elszakítása – régebben az ara teljes ünnepi öltözékét áldottnak vélték, ezért az esküvő éjszakáján a vendégek darabokra szaggatták, hogy szerencsét hozzon. A középkorban a facér férfiak a menyasszony ruhadarabjaiért harcoltak, és aki megszerezte azokat, az biztosan megnősült. Ma már a figyelem a harisnyakötőre korlátozódott, ami a szexualitás és a termékenység szimbóluma. Kizárólag a férj távolíthatja el, aki aztán az agglegények közé dobja.

4. A menyasszonyi torta elvágása – a római korban az édességet búzából, gyümölcsökből, dióból és mézből készítették, a gazdagság és a termékenység szimbólumaként. A tortát az ara feje fölött zúzták szét, hogy boldog és termékeny házassága legyen. A vendégek pedig köréje gyurakodtak, hogy ők is elcsíphessenek egy falatot a mágikus finomságból. Ezt ma a felszeletelés váltotta fel, és civilizáltabb módon, minden meghívott kap egy szeletet az édességből.

5. Kopogj fába, ha valami rosszat hallasz – pontosan nem tudni, miből is fakad ez a hiedelem, de több lehetséges változat létezik. Az ókorig nyúlik vissza az egyik, mely szerint a természet szellemei a fákban élnek, és aki megkopogtat egy fatörzset, az segítségül hívja e lelkeket. Ugyancsak a pogányok hitték, hogy a fát ütögetve lehet az istenekkel beszélgetni, akik a villámok által válaszoltak a kérdéseikre.

6. Az igézet – ez az egyik legelterjedtebb és legszínesebb babona a világon! A teljes mediterrán térség és a Közel-Kelet is vakul hisz benne, az igézési módokról és a feloldozásról pedig köteteket lehetne írni. A Biblia is említést tesz róla, a hétköznapi életben pedig a vízvetés az az „ellenszer”, amivel biztosan te is találkoztál.

+1. Törött tükör – Úgy tűnik a tükör eltörése 7 év szerencsétlenség hozhat. Az ősi hiedelem úgy tartja, hogy az ember lelke a tükörben lakik, ha a tükör eltörik, a lélek is megsemmisül, az ember pedig nem kerül a mennybe. Van azonban egy mentőöv, ha az összetört tükör összes darabját összeszeded és folyóba dobod a balszerencse eltörlődik.


Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!