Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy kövesd legújabb Facebook oldalunkat!

Mekkora hatással lehet egy falevél a Földre! Na jó, nem csak egyetlen falevélről van szó. A bolygón 3,1 trillió fa található, ami azt jelenti, nagyjából 422 fa jut egy emberre – derült ki egy 2015-ben publikált tanulmányból, a Nature című magazinban.

Ha egyenként megszámolnánk a faleveleket, melyek ezeken a fákon nőnek, és megfigyelnénk, hogyan befolyásolják a minket körülvevő levegőt, minden bizonnyal sokkolna a látvány. A NASA készített is erről egy videót, ami a folytatásban megtekinthető – egyszerűen ámulatba ejtő!

A vizuális anyaggal a NASA kutatói azt akarták bebizonyítani, mennyire fontosak az erdők a bolygónk számára. Fák nélkül valószínűleg már nem élnénk, de mi mégis oly buzgón írtjuk azokat, és gyakran megfeledkezünk az utánpótlásról…

A NASA műholdjai 12 hónapon át követték a Föld szén-dioxid-kibocsájtásának folyamatát. A legnagyobb tevékenység az északi féltekén történik, mivel ott található a legtöbb szárazföld, így ott is vannak a legméretesebb erdőségek: Kanadában, Szibériában és Skandináviában – írja a nationalgeographic.com.

Hogyan működik a bolygónk „tüdeje”?

A fák levelei magukba szívják a levegőt. A napsugarak hatására bent tartják a szén-dioxidot, cserében pedig oxigént bocsájtanak ki, a nyári hónapokban. Télen a falevelek lehullanak, az ágak csupaszon maradnak. Levelek nélkül, a fák „megnyugszanak”. Ezidő alatt, minden extra mennyiségű szén-dioxid a légkörben marad júniusig, míg a rügyekből újabb falevelek fakadnak, és a szűrési folyamat ismét beindul.

Ez tehát a hónap, melyben trilliónyi levél bomlik, nő és kezd el „lélegezni”, így juttatva levegőhöz a Földet. A videóban tisztán látszik, hogy ez az együttes „szuszogás” hogyan javítja a levegő minőségét.

A vizuális anyag januártól rögzíti az adatokat, és ha figyelmesen követjük, akkor észrevehetjük, hogy júniustól az északi erdők valóságos szén-dioxid-porszívóvá alakulnak, és magukba szippantják a káros gázokat, novemberig.

Amikor a falevelek lehullanak, a folyamat visszafordul, és egy kissé ijesztővé válik. Ami viszont még ijesztőbb, hogy e trilliónyi fa teljes kapacitású munkája sem elég már ahhoz, hogy feleméssze a légkörben lévő összes szén-dioxidot. Ugyanis egyre többet termelünk belőle, a fák pedig nem tudnak ezzel lépést tartani.

12 ezer évvel ezelőtt, amikor még sehol sem volt az ipari forradalom, kétszer ennyi fa élt a Földön – derült ki a Yale egyik tanulmányából. Most viszont, amikor nagyobb szükségünk lenne ezekre az élőlényekre, mint valaha, a számukat mégis egyre fogyasztjuk és fogyasztjuk, holott százezreivel kellene ültetnünk őket…


Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!