Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy kövesd legújabb Facebook oldalunkat!

A hangyák az egyik legérdekesebb és legtitokzatosabb állatok egyikei a bolygón. Kevesen tudják, hogy a hangyák képesek öngyilkosok lenni. Nyilvánvaló ok nélkül egy spirált alkotnak, és addig futkosnak körbe-körbe, amíg el nem pusztulnak a kimerültségtől. A jelenséget a „hangyák örvényének” vagy „halálspirálnak” nevezik.

William Beebe amerikai biológus, a 20. század elején furcsa jelenséget fedezett fel Guyana dzsungelében. Megfigyelte, ahogy egy rakás hangya egy 360 méter sugarú körben mozog. A kicsi, de kitartó hangyák körülbelül 2 és fél óra alatt tettek meg egy kört.

Az egész körülbelül 2 napig tartott, ezután a hangyák nagy része elpusztult a kimerültségtől. Egész idő alatt nem tettek semmi egyebet, csak követték az előttük haladó egyedeket a spirálban. Mintha beprogramozták volna őket. Mintha egy láthatatlan kéz rajzolta kört követtek volna.

William Beebe a jelenséget vizsgálva úgy találta, hogy a hangyák akkor képeznek ilyen halálspirált, amikor elszakadnak a kolóniájuktól. Forgásukat csak akkor szakítják meg, ha az egyik hangya megtöri a kört, véletlenszerűen eltér, és a háta mögött sorakozó hangyák fegyelmezetten követik őt. Ellenkező esetben, ha nem történik váratlan esemény, a hangyák addig forognak körben, míg a kimerültségtől el nem pusztulnak. Mivel körben haladnak, nincs vezetőjük.

A „vezető” minden hangya esetében az éppen előtte haladó példány. Az előtte haladó mozgásának utánzásával egyetlen hangya sem képes megállni a biztos halálba vezető úton. Mert a hangyák önmagukban nem hoznak döntéseket. Nem függetlenek és nincs szabad akaratuk. Mondhatnánk úgy is, hogy haladnak a „nyájjal”. Csak egy véletlen esemény, vagy talán Isten keze képes megmenteni őket az egyébként biztos haláltól.


Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!