Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy kövesd legújabb Facebook oldalunkat!

A műanyagszennyezés manapság rendkívül nagy probléma, mivel súlyosan károsítja a környezetet és az egészségünket is.

„Évente körülbelül 18 milliárd font műanyaghulladék kerül a világ óceánjaiba a part menti régiókból. Ez körülbelül öt bevásárlószatyornyi műanyag szemétnek felel meg egy lábnyi partszakaszon. Mindez a műanyag veszélyezteti az óceánok élővilágát: kezdve a műanyagzacskókban fuldokló korallzátonyoktól, a szívószálaktól öklendező teknősbékákon át a bálnákig és tengeri madarakig, amelyek elpusztulnak az éhségtől, mivel a műanyagdarabok annyira elzárják a gyomrukat, hogy nem tudnak enni.

Rohamléptekben készülnek az újabb tanulmányok, amelyek az apró műanyagdarabok hosszú távú hatását hivatottak felmérni a tengeri táplálékláncra – és ezek újabb és újabb kérdéseket vetnek fel arra vonatkozóan, miként befolyásolja mindez az emberek egészségét és a biztonságos élelemfogyasztást.

Az összes előállított műanyag körülbelül 40%-át csomagolóanyagként használják, ennek nagy részét csak egyszer használják fel, majd eldobják. Az összes műanyag kevesebb, mint egyötöde kerül újrahasznosításra, bár sok ország és vállalkozás innovatív megoldásokkal próbál javítani a helyzeten.” – véli a National Geographic.

Az ausztrál Kwinana város hatóságai új, hihetetlenül egyszerű és rendkívül hasznos szűrőrendszert telepítettek a Henley Reserve vízelvezető csöveire. Tulajdonképpen hálókat helyeztek a csövek szájára, így a nagyobb szennyeződések ezekben gyűlhetnek össze, és így nem szennyezik a környezetet.

Ezek a csövek a vizet a lakóterületekről a természetes területekre vezetik, így ez a szeméttel teli víz rendkívül káros lehet a környezetre. Emellett a heves esőzések is bemoshatják a szemetet a vízelvezető rendszerbe.

A városi hatóságok eleinte két hálót telepítettek, amelyek néhány hét alatt 88 font (több mint 362 kg) szemetet gyűjtöttek össze. Ezért úgy döntöttek, hogy ilyen szemét „csapdákat” telepítenek az egész városban, és ezáltal csökkentik a környezetszennyezést.

A hálók felszerelése költséges volt (hálónként körülbelül 10 ezer dollár), de a rendszer jövedelmezőnek bizonyult, mivel hosszú távon jelentős költségmegtakarítást eredményezett.

Amikor a hálók megtelnek, a szemetet speciális hulladékgyűjtő teherautók szállítják el, és elszállítják egy hulladékkezelő központba, ahol különválogatják az újrahasznosítható és a nem újrahasznosítható szemetet. A hálókat ezután visszahelyezik a vízelvezető nyílásokra.

Ez a szűrőrendszer azt bizonyítja, hogy a legkisebb kezdeményezések is óriási változásokat eredményezhetnek az életvitelünkben és a környezetvédelemben egyaránt.

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!