KezdőlapVilágAz édesapa vidámparkot épített speciális szükségletekkel rendelkező lányának - a fogyatékkal élők...

Az édesapa vidámparkot épített speciális szükségletekkel rendelkező lányának – a fogyatékkal élők számára ingyenes a belépés

-

Még több érdekes történetért iratkozz fel a Twice.hu hírlevelére!

Gordon Hartman szíve majd megszakadt, amikor egy családi vakáció alatt azt látta, hogy 12 éves lánya nem tud együtt játszani a többi gyerekkel a medencében, mert azok elkerülik őt. A férfi lánya, Morgan, autista, kognitív és fizikai speciális szükségletekkel született.

Az édesapa ezután elkezdett keresni egy befogadó teret, ahol mindenki egyaránt szórakozhat. Amikor nem talált ilyen helyet, úgy döntött, hogy maga épít egyet. Így indította el a Morgan’s Wonderlandet, egy vidámparkot a texasi San Antonióban, ahol a fogyatékkal élő gyerekek is jól érezhetik magukat, de a vidámpark vonzereje éppen abban rejlik, hogy minden látogatót egyaránt szívesen látnak.

„Ez a park az emberek 100%-nak épült, nem 90 vagy 80%-uknak, ez a hely mindenkié, függetlenül attól, hogy milyen speciális szükségleteik vannak. Ez volt az álmom” – mondta Hartman, hozzátéve, hogy minden fogyatékkal élő látogató számára ingyenes belépést biztosítanak.

Hartman olyan helyet akart létrehozni, ahol egyetlen gyerek sem érzi úgy, hogy hátrányosan megkülönböztetnék. „Ez az egész arról szól, hogy senki ne érezze magát másnak. Ezt próbáltuk elérni ezzel a vidámparkkal.” – magyarázta.

A Morgan’s Wonderland 2010-ben nyílt meg, a világ első olyan vidámparkjaként, amit kifejezetten a fogyatékkal élők igényeinek figyelembevételével építettek meg, és ahol mindenki egyformán jól érezheti magát.A kerekesszékkel teljesen megközelíthető park több mint 25 elemet tartalmaz, köztük kisvonatokat, játszótéri játékokat és még egy óriáskereket is.

Hartman házak építésével tett szert minden vagyonára, miután 15 éves korában tájépítőként kezdte pályafutását. 19 évesen indította el saját vállalkozását, és 23 éves korára telekalakítással foglalkozó céget alapított. Az övé volt a legnagyobb helyi tulajdonban lévő házépítő és területfejlesztési vállalkozás San Antonióban.

Hartmant Morgan iránti szeretete késztette arra, hogy 2005-ben eladja cégeit, és megalapítsa a Gordon Hartman Family Foundationt, hogy feleségével, Maggie-vel együtt segíthessenek a fogyatékkal élő gyerekeken és felnőtteken.

A vidámparkot úgy építette fel, hogy a fogyatékkal élők és az egészséges emberek egyaránt használhassák azt, ezáltal megszüntetve a köztük lévő akadályokat. Úgy véli, az akadálymentesítés a kulcsa az elfogadásnak és a gyerekek közötti barátságok kialakulásának.

A 35 millió dolláros vidámpark megtervezésében építészekkel, mérnökökkel, orvosokkal és terapeutákkal működött együtt, hogy a lehető legjobb eredményt érje el. A vidámpark bónuszként olyan belépő karszalagot is kínál a látogatóknak, amivel a szülők követni tudják, merre van éppen a gyerekük, így nem kell folyton attól tartaniuk, hogy elveszítik őket, ami különösen az autista gyerekek szüleinek jelent hatalmas megkönnyebbülést.

A park ugyanakkor a munkaerő terén is inkluzív, személyzetének egyharmada speciális szükségletű alkalmazottakból áll. Hartman később egy teljesen akadálymentesített, 17 millió dolláros vízi kalandparkot is létrehozott, Morgan’s Inspiration Island néven, ami ingyenesen biztosít vízálló kerekesszékeket, valamint vízálló táskákat a lélegeztető gépekhez. 2018-ban a Morgan’s Inspiration Island felkerült a Time magazin listájára, amiben a világ legjobb helyeit mutatták be.

Hartmannak rengeteg szülő mondott köszönetet, amiért akadálymentes szórakozóhelyet biztosított a fogyatékkal élők számára. Egy alkalommal például egy meghatott édesapa megfogta a kezét, és sírva fakadt. Felnőtt fiára mutatott, aki a vízben játszott, és azt mondta, azelőtt még soha nem láthatta őt így játszani.

Egy házaspár pedig megköszönte neki, hogy lehetővé tette a lányuk számára, hogy ő is élvezze a játékokat, ne pedig csak nézőként vehessen részt azokban, mint korábban. Hartman azt mondja, a látogatók öröme a legfontosabb a számára, és ez motiválja őt mindenben. „Pontosan erről szól ez a hely” – mondta.

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy iratkozz fel a hírlevelünkre!


Legfrissebb

Hirdetés

Csemegézz

Ez is érdekelhet