KezdőlapVilágAz igazgató 90%-kal csökkentette a saját fizetését, hogy minden alkalmazottnak 70 ezer...

Az igazgató 90%-kal csökkentette a saját fizetését, hogy minden alkalmazottnak 70 ezer dolláros minimálbért biztosítson

-

Még több érdekes történetért iratkozz fel a Twice.hu hírlevelére!

Néhány évvel ezelőtt Dan Price, egy seattle-i hitelkártyával történő fizetéseket feldolgozó cég vezérigazgatója, meglepő lépésre szánta el magát: 90%-kal csökkentette a saját fizetését (körülbelül 1 millió dollárral), hogy minden alkalmazottnak legalább 70 ezer dolláros minimálbért biztosítson.

Bár akkoriban a legtöbben nevetségesnek tartották az ötletet, és elvakult szocialistának nevezték Price-t, most, évekkel később, bebizonyosodott, hogy az általa alkalmazott modell bevált, a Gravity Payments virágzik, az alkalmazottak pedig nem is lehetnének boldogabbak.

Price 2021 áprilisában büszkén mesélt a sikerről: „6 évvel ezelőtt 70 ezer dollárra emeltem a minimálbért a cégem alkalmazottainál. A Fox News szocialistának nevezett, akinek az alkalmazottai hamarosan sorban állnak majd kenyérért. Azóta a bevételünk megháromszorozódott, a Harvard Business School esettanulmányként tanítja a modellünket, és az alkalmazottak körében tízszeresére növekedett a lakásvásárlások aránya. Mindig fektess be az emberekbe.”

Az igazgató 90%-kal csökkentette a saját fizetését, hogy minden alkalmazottnak 70 ezer dolláros minimálbért biztosítson
Fotó: Gravity

„Amióta 6 éve bejelentettük az évi 70 ezer dolláros minimálbérünket, nemcsak a bevétel háromszorozódott meg, de a létszám is 70%-kal nőtt, ügyfeleink köre megduplázódott, az alkalmazottak körében tízszer annyi gyerek született, és a 70%-uk visszafizette korábbi adósságait” – mesélt Price a további előnyökről.

Ugyanakkor az országos átlaghoz képest is hatalmas előrelépést értek el: „A 70 ezer dolláros minimálbér bevezetése után az ügyfélveszteség 25%-kal az országos átlag alá esett, egy új irodával bővültünk Boise-ban, ahol szintén 70 ezer dolláros minimálbért vezettünk be, a legjobban fizetett alkalmazott fizetése négyszer nagyobb a legalacsonyabban fizetett dolgozóénál – a korábbi 33-szoroshoz képest.”

„Körülbelül 130 alkalmazottal kezdtük el a 70 ezer dolláros minimálbért Seattle-ben, és olyan jól működött, hogy egy újabb irodával bővültünk Boise-ban, ahol a megélhetési költségek alacsonyabbak, de az emberek ott is megérdemlik a jó fizetést. Jelenleg körülbelül 200 alkalmazottunk van” – mondta a cég vezetője.

Price azt is elárulta, hogy amikor a cég szinte egyik napról a másikra 55%-os bevételkiesést szenvedett el a világjárvány miatt, az alkalmazottak önként vállalták az ideiglenes fizetéscsökkentést, hogy senkit ne kelljen elbocsátani.

Az igazgató 90%-kal csökkentette a saját fizetését, hogy minden alkalmazottnak 70 ezer dolláros minimálbért biztosítson
Fotó: YouTube

„Átvészeltük a vihart, visszafizettünk mindenkit, és most újabb fizetésemeléseket osztunk ki.”

Price azt is elmondta, mi inspirálta a merész döntést, amit a legtöbb cégvezető nem mert volna meghozni: „Egy alkalmazott titokban a McDonald’s-nál dolgozott másodállásban. Egyértelmű volt a számomra, hogy borzalmas igazgató vagyok, aki cserbenhagyja az alkalmazottait. Fizetésemelést adtam neki, hogy felmondhasson a másik munkahelyén. Senkinek sem kellene két állásban dolgoznia, hogy meg tudjon élni” – magyarázta.

Price ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy a médiában nemcsak hogy nem vették komolyan, és kinevették, de teljes mértékben elzárkóztak attól is, hogy egyáltalán beszéljenek ugyanezekről a problémákról a saját területükön.

„Amikor a Fox News adásában szerepeltem, a produkciós asszisztensek, akik végigkísértek a színfalak között, bevallották, hogy minimálbért keresnek, és küszködnek, hogy meg tudjanak élni New Yorkban. Megkértem a műsorvezetőket (akik hétszámjegyű összegeket keresnek, és kinevettek a műsorban), hogy beszéljenek a dolgozóik fizetéséről az adásban. Mindig nemet mondtak” – írta a férfi a Twitteren.

Price 1,1 millió dollárról 70 ezerre csökkentette a saját fizetését, és egyetlen pillanatig sem bánta meg a döntését.

„Semmit sem hiányolok a milliomos életmódból. A pénz csak akkor tesz boldoggá, ha a segítségével kijutsz a szegénységből. De attól, hogy jómódúból nagyon jómódúvá válsz, nem leszel boldogabb. Ha azt teszed, amit helyesnek tartasz, az viszont boldoggá tesz. Az alkalmazottaink boldogok, rekordot értek el az értékesítés terén, és mára már 20 ezer ügyfelünk van. Gyakorlatilag egyáltalán nem kell hirdetésekre költenünk, mivel már így is több ezer jelentkező érkezik hozzánk. Továbbra is befektetünk az alkalmazottainkba. A bevételünk még mindig alacsonyabb valamivel, mint a járvány előtt, de 5-6%-os fizetésemeléseket osztunk ki, és további embereket veszünk fel, hogy 10%-kal növeljük a létszámot, és megkönnyítsük a munkaterhelést” – magyarázta az igazgató.

Price módszerét rengetegen dicsérték a közösségi médiában, és sokak szerint másoknak is követniük kellene a példáját.

„Hihetetlen! Több olyan vezérigazgatóra van szükségünk, mint te. Még nem dolgoztam olyan főnöknek, aki egy kicsit is törődött volna az alkalmazottaival, különösen nem a mostani helyzetben” – írta az egyik hozzászóló.

„Köszönjük, hogy bebizonyítottad, mennyire működőképes ez a modell. Ez végre felrázza a kapzsi vezérigazgatókat és részvényeseket, akik gúnyolódtak veled” – tette hozzá egy másik felhasználó is.

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy iratkozz fel a hírlevelünkre!


Legfrissebb

Hirdetés

Csemegézz

Ez is érdekelhet