Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy kövesd legújabb Facebook oldalunkat!

Az orosz Alcatrazként emlegetett Petak-szigeti börtön a Novozero-tó közepén helyezkedik el, amely fehér tengerré változik.

Körülbelül 200 fogvatartott van itt, leginkább veszélyes bűnözők akiket szörnyű bűncselekmények elkövetése miatt ítéltek életfogytiglani fegyházra.

Az első 10 évben minden fogvatartott évente két látogatót fogadhat, egyenként két-két órára. Tíz év után a fogvatartottak további két látogatásra jogosultak. A legtöbb fogvatartott azonban a 10 éves őrizet után teljesen elveszíti a kapcsolatot a családjával.

Arra is joguk van, hogy évente két csomagot kapjanak a családtól, amely természetesen csak ételt tartalmazhatnak.

Őrizetbevételi rendszer

A fogvatartottak napi 22,5 órát töltenek bezárva egy két négyzetméteres helyiségben, és minden nap másfél órán át szabadtéri sétára jogosultak. A séta sem nevezhető túlságosan egészségesnek, hiszen egy 2 négyzetméteres, 3 méter magas betonfalakkal ellátott helyen zajlik az egész.

“Ez a hely valósággal megöli az embereket” – mondta Svetlana Kiseļova pszichológus.

Az orosz Alcatraz

A világ egyik legkegyetlenebb börtönében nincs fürdőszoba, így a személyes higiénia, vagy a rendszeres zuhanyzás is háttérbe szorul.

A falak vastagsága 80-150 cm, amit elég nehéz lenne átfúrni, ha valaki menekülni akarna. A legtöbb fogvatartott az elszigeteltség miatt hamar leépül mentálisan, de vannak, akik tuberkulózisban halnak meg.

“A Petak-szigeti börtön pontosan olyan kegyetlenül rossz, amilyennek hangzik. Az őrizetbe vételi rendszer annyira szigorú, sőt embertelen, hogy még a legkeményebb bűnözőket is megtöri. A börtönt víz veszi körül, és a biztonsági rendszer annyira profi, hogy soha senki nem tudott még megszökni innen. A fogvatartottak állandóan stresszesek és kétségbeesettek” – mondta Julius Strauss brit újságíró, aki egy tényfeltáró riportot készített a börtönről.

Az elítéltek maximálisan 25 évet bírnak ki ebben a börtönben, bár többségük nem él túl sokáig. Azok, akik nem tartják be a szabályokat, még keményebb bánásmódban részesülnek. Tizenöt napra magánzárkába küldik őket, egy kicsi és sötét helyiségbe.Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!