Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!

A 21 éves Kris Boesen 2016. márciusában a csúszós úton haladva, elveszítette uralmát a kormány fölött, és egy fának, majd egy villanyoszlopnak ütközött. A fiatal fiú a baleset következtében igen súlyos gerincsérülést szenvedett.

Az őssejtes kezelésnek köszönhetően visszanyerte felsőtesti mozgását a lebénult fiatal

A baleset után egy klinikai teszt alanyaként, Kris egy őssejt terápián vett részt, injekció formájában a nyaki idegeken keresztül 10 millió őssejteket juttattak a gerincbe. Két hónap elteltével már látszottak rajta a javulás első jelei, és három hónap múlva képes volt önállóan enni, írni, telefonálni, sőt a motoros kerekesszéket is irányítani tudta.

Nagy előrelépésnek számított az is, hogy a kezelés elkezdése után nem sokkal, mindkét karjában javult az érzékelés. Bár annak idején orvosai azt mondták, hogy valószínű soha nem fogja tudni mozgatni még a kezét sem, az őssejteknek köszönhetően hamar beindult a gyógyulási folyamat a fiatal szervezetben.

Az őssejtes kezelésnek köszönhetően visszanyerte felsőtesti mozgását a lebénult fiatal

“Egy olyan eljárást teszteltünk, amely során javulhat az idegrendszer működése, és részlegesen visszajöhet a végtagokba az érzékelés, vagyis a lebénult állapoton részlegesen javíthatunk. Súlyos gerincsérülések esetében ezek a kicsinek tűnő eredmények, nagyon hasznosak lehetnek. El sem tudjuk képzelni, milyen lehet az, amikor valaki egyáltalán nem tudja mozgatni nyaktól lefelé a testrészeit, és a kezelés következtében egyszercsak újra visszatér az érzékelése” – mondta a kísérletet vezető szakorvos, Charles Liu.

A neurorestauráció, és a regeneratív gyógyászati fejlesztéseknek köszönhetően akár több ezer, gerincsérülésen átesett beteg életminőségén is javítani tudnak. Az Egyesült Államok Keck Medicine of USC intézménye olyan 18 és 69 év közötti gerincsérülésen átesett betegeket kezel, akik eléggé stabil állapotban vannak ahhoz, hogy megkapják az injekciót a baleset utáni 14.-30. napon.


Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!