Attól a pillanattól kezdve, hogy megfogantunk, egészen addig, amíg távozunk az élők sorából, a szükséges energiamennyiséget a táplálékból nyerjük.
Az idők folyamán természetesen akadtak szép számmal félreértések, tévhitek, az elfogyasztott élelmiszerekkel kapcsolatban csakúgy, mint ritkán hangoztatott tények. Ezúttal az élelmiszerek világából gyűjtöttünk kuriózumokat, szám szerint tizenkettőt:
1. A Föld népességének fele a rizsre tekint elsődleges táplálékként.
2. A fast-food nem egy modern fogalom! Az egyiptomiak és a görögök is rendelkeztek hasonló berendezkedéső gyorsbüfékkel. Az iparosítást és a tömeges méretű elterjedés köthető csupán a modernizációhoz.
3. A sültkrumplit George Crum, észak-ameriak őslakos találta fel.
4. A fagylalt Kínából származik, és eredetileg tiszta tejből készítették.
5. A franciák évente kábé 500 millió csigát fogyasztanak el.
6. Egy liter ivóvíz több mint 100 000 baktériumot tartalmaz. Természetesen ezek nagyrésze nem tekinthető károsnak.
7. A fagyasztott gyümölcsök több vitamint tartalmaznak, mint azok, amelyek természetes levegőn vannak tárolva. Egyszerű: a természetes levegőn folyamatosan veszítenek vitamintartalmukból.
8. A fogyasztásra termesztett kávé a 18. század közepén lett kitenyésztve.
9. Hidegben könnyebben megéhezünk, mint kellemes hőmérsékletben.
10. A tej természetes napfényben történő tárolása közben egy nap alatt akár a felét is elveszíti a B vitamin tartalmának.
11. Mennyi kalóriát tartalmaz fél kiló zsír? 3700
12. Miért szolgálnak fel a hal mellé citromot? Eltekintve az ízvilágtól, valamikor ezt azért tették, mert úgy tudták, hogy a citrom képes feloldani az apró, félrenyelt halcsontokat, szálkákat.
Bévé