KezdőlapVilágEzért írják mindig két oszlopba a Biblia szövegét

Ezért írják mindig két oszlopba a Biblia szövegét

-

Még több érdekes történetért iratkozz fel a Twice.hu hírlevelére!

Észrevettük-e, amikor kinyitottuk a Bibliát, hogy a benne lévő szöveget mindig két oszlopba nyomtatják? Gondolkodtunk-e el azon, miért nem úgy nyomtatják, mint a „normális” könyveket, hogy a benne lévő szöveg egy egész oldalon kapjon helyet? Nos, ennek nem egy, hanem három oka is van!

A Bibliát három kontinensen – Ázsiában, Afrikában és Európában – írta nagyon sok ember, királyoktól és prófétáktól kezdve a parasztokig és a halászokig. Amióta az első kéziratot 1455-ben kinyomtatták, a kereszténység referenciakönyvét 532 nyelvre fordították le. És minden alkalommal a szöveget két oszlopba nyomtatták, mert ez volt a bevett szokás.

Elsősorban hagyomány kérdése

A 15. században, teljes egészében kinyomtatott első Biblia a németországi Gutenbergé volt. A könyv minden oldalán két oszlopra osztották a szöveget. A szakértők úgy vélik, hogy ez bizonyos mértékig a praktikum kérdése volt, ugyanakkor a régi hagyományt követte, amely szerint a szövegeket keskeny oszlopok formájában, kézzel írták papírtekercsekre. Az biztos, hogy azóta minden alkalommal, amikor egy Bibliát lefordítottak és kinyomtattak, senki sem merte megváltoztatni, még az oldalak formátumát sem. Így az oszlopok a bibliai szövegek „hagyományává” váltak.

Másodsorban a hatékonyabb információkeresést szolgálja

Normális esetben, amikor kinyitunk egy könyvet, a pillantásunk automatikusan a bal oldal felső sarkára kerül. Ez egyfajta agyi reflex. Amikor egy regényt vagy bármilyen irodalmi szöveget szeretnénk élvezni, sokkal könnyebb úgy összpontosítani, hogy a szöveg az oldal adott sarkából indul és vízszintesen „áramlik”, amit a Biblia függőleges oszlopainak megszakítása nem tesz lehetővé.

De nem minden könyvet nyomtatnak ilyen módon! A szótárakat, enciklopédiákat és néhány útmutatót még ennél is több oszlopba nyomtatják ki, így könnyen hozzáadhatóak a magyarázó megjegyzések és a számozási struktúrát. Ezáltal bizonyos információk azonosítása és felkutatása hatékonyabbá válik.

A Biblia pedig inkább referenciakönyv, mint olvasókönyv. A legtöbb felhasználó bizonyos információkat keres benne, és az oszlopokba írt versszámozási rendszer jobban megkönnyíti a keresést.

A szavak sokasága

A Biblia a világ egyik legterjedelmesebb könyve. A könyv teljes szövege, bármilyen nyelvere legyen lefordítva, könnyen meghaladja a 600 000 szót. A szükséges oldalak számának csökkentése érdekében más könyvekhez képest kisebb betűtípust használnak és a szöveget két oszlopban nyomtatják, ami megkönnyíti az olvasást. Egyetlen oszlopba nyomtatva a Biblia akár 25%-al több oldallal rendelkezne.

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy iratkozz fel a hírlevelünkre!


Legfrissebb

Ez is érdekelhet