Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy kövesd legújabb Facebook oldalunkat!

Ez a módszer rendkívül hatékony és egyszerű: figyelmeztető jelzésként szolgál, ha a fagyasztó esetleg kiolvadt volna, amíg távol voltál.

Képzeld el, hogy elutaztál, mondjuk egy napra, vagy akár többre is, és ezalatt áramszünet volt. Mielőtt hazaértél volna, az áram visszajött, a fagyasztó újra működni kezdett, így nagy valószínűséggel észre sem veszed az áramkimaradást.

Márpedig ez csak azért is fontos, mert ha a hús kiolvad, romlani kezdhet, és fennállhat az ételmérgezés veszélye.

Ehhez az egyszerű megoldáshoz csak egy pénzérmére és egy pohár vízre van szükséged. Először tedd be a pohár vizet a fagyasztóba, majd, amikor már jéggé fagyott, helyezd a tetejére a pénzérmét. Most már csak ellenőrizned kell az érmét. Ha a víz kiolvadt, majd visszafagyott, az érme a pohár aljára süllyedt. Ha a pénzdarab továbbra is a jég tetején van, akkor nincs semmim probléma.

Ha viszont az érme elsüllyedt, akkor a fagyasztó hosszú ideig nem működött, ezért jobb, ha megteszed a szükséges óvintézkedéseket, és inkább kidobod az esetlegesen romlott élelmiszereket.

Bónusz tipp:

Van egy másik egyszerű trükk is, ami a segítségedre lehet, hogy az ételeid hosszabb ideig elálljanak áramkimaradás esetén. Ez a trükk egy egyszerű fizikai elven alapszik, a hőtömeg elvén.

Egy nagy jégtömb hosszabb ideig fagyos marad, mint a körülötte levő légtér. Ezt az elvet az építkezéseknél is alkalmazzák, különösen olyan területeken, ahol az éjszakai és a nappali hőmérséklet között jelentős ingadozás áll fenn (például a sivatagban) – ezt vastagabb falak építésével érik el. A nagy tömeg éjszaka a nappali hőt, nappal pedig az éjszakai hideget őrzi meg, elősegítve az egyenletes hőmérséklet fenntartását egész évben.

Ugyanez magyarázza azt is, miért melegebb az óceánok vize késő nyáron – a víztömeg ugyanis lassabban melegszik fel, mint a levegő.

De hogy alkalmazhatjuk ezt az elvet a fagyasztó esetében? Egyszerűen töltsük ki az üres teret jéggel. Ha áramszünet van, a hőtárolásnak köszönhetően az ételek hosszabb ideig lefagyasztva maradnak. Ehhez egyszerűen műanyag flakonokban is fagyaszthatunk vizet. Ezzel tulajdonképpen még spórolhatunk is, mert valahányszor kinyitjuk a fagyasztó ajtaját, kevesebb energiába kerül a levegő újbóli lehűtése.

Ugyanakkor, ha friss vizet teszel a fagyasztóba, akár a vízellátásról is gondoskodhatsz vészhelyzet esetén.Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!