Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy kövesd legújabb Facebook oldalunkat!

Nyugat-Ázsia legnépesebb városát komoly veszély fenyegeti: a település, mely 15 millió lakosnak ad otthont, gyors léptekkel süllyed – vannak városrészek, melyek évente 25 centiméterrel kerülnek közelebb a tengerszinthez, ami sokkoló! Vajon mi vár Teheránra, Irán fővárosára?

Műholdas megfigyelések alapján, 2003–2017 között a metropolisz bizonyos negyedei évente 25 centimétert süllyedtek, sőt még a legstabilabbnak vélt városrészek, mint például a repülőtér és környéke is alámerülésnek indultak, ugyanis évente 5 centivel kerülnek közelebb a tengerszinthez.

Ami a legaggasztóbb a történetben, hogy a folyamat állítólag visszafordíthatatlan.

Mi okozza Teherán rohamos süllyedését?

A Remote Sensing of Environment című szaklapban publikált jelentés szerint, a jelenséget a túl magas népsűrűség, valamint a természeti erőforrások túlzott kiaknázása okozza.

„Az előző évtizedekben a népesség hirtelen megnövekedett, ami együtt járt a városi infrastruktúra és az ipar továbbfejlesztésével, ugyanis megnőtt a víztartalékok iránti szükséglet a teheráni térségben.” – magyarázzák a tanulmány szerzői.

A mezőséget, melyen a főváros fekszik, szó szerint kiszárították, így a talaj roskadni kezdett – olvasható a jelentésben.

Roberto Tomas, a spanyolországi Alicante Egyetem mérnöke szerint, Teherán esete a legsúlyosabb a világon. A szakember azonban csak figyelemmel követi a híreket, nem vett részt a tanulmány kidolgozásában.

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!