Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy kövesd legújabb Facebook oldalunkat!

A boltban kapható csirkehús nem mondható a legegészségesebb élelmiszernek, ugyanis tele van hormonokkal. Innen tudod, hogy a termék, amit megvásárolsz egészséges.

A kereskedelemben kapható csirkék legtöbbje hormonkezelésen esik át, hogy hamarabb fejlődjön, írja a healthychild.org. A csirketenyésztők nemcsak hormonokkal kezelik az állatokat, de rengeteg antibiotikumot is adnak nekik, hogy rezisztensek legyenek a betegségekkel szemben. Ez hozzájárul ahhoz, hogy a csirkék elhízzanak.

Textúrájában az egészséges és a hormonkezelt csirke húsa nem tér el egymástól, de számos mód van arra, hogy olyan terméket válassz, ami az egészségedre is jó hatással van.

Mi az organikus hús?

Az organikus vagy bio hús olyan állatok húsa, amit természetes körülmények között neveltek, az állatoknak nem adtak antibiotikumot vagy hormonokat, optimális körülmények között nevelkedtek. Szemben az organikus hússal, a hormonokkal és antibiotikummal teletömött csirke húsa hosszú távon számos egészségügyi problémát okozhat.

Úgy az organikus, akárcsak a hormonkezelt állat húsa megfelelő vasat, cinket, foszfort és B vitamint tartalmaz. Mindkét típusú hús megfelelő mennyiségű zsírt és proteint tartalmaz, de a hormon- és antibiotikummal kezelt hús veszélyesebb a szervezetre nézve.

Mik a hormonok és antibiotikumok mellékhatásai?

Számos kutatás bebizonyította már, hogy a húsban lévő hormonok rákot, pajzsmirigy betegséget, cukorbetegséget, elhízást, endometriózist, fibrómát, terméketlenséget, asztmát és allergiákat okozhatnak.

Az antibiotikumok is károsan hatnak a szervezetre, ha olyan húst fogyasztunk, amiben antibiotikum van megnő a baktériumrezisztencia az emberi testben, ennek következtében sebezhetőek vagyunk a betegségekkel szemben. Az antibiotikummal kezelt hús felboríthatja a bélflórát is.

Így fogyaszthatsz egészséges ételeket

Ha el szeretnéd kerülni, hogy hormonokkal és antibiotikumokkal kezelt húst fogyassz, igyekezz olyan diétát felállítani, ami sok alapanyagot tartalmaz. A húst amúgy is mérsékelten kell fogyasztani, a diétádban legyen sok zöldség és gyümölcs, valamint teljes kiőrlésű gabona. Válassz csirkemellet vagy combot, és került a májat. Olvasd el figyelmesen a termékleírást, ha tartalmaz bármi mást a csirkén kívül inkább ne vedd meg.

Az organikus csirkehús sötétebb színű, nem olyan fehér, mint a hormonkezelt, és tömegében is sokkal kisebb. Ha teheted vásárolj helyi termelőktől, vagy falusi néniktől, így biztos lehetsz benne, hogy a hús, amit eszel egészséges.

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!