Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy kövesd legújabb Facebook oldalunkat!

A Föld 71%-át víz borítja, az ivóvíz kérdése ennek ellenére komoly problémát jelent, hiszen a bolygó összes vizének 96,5%-a az óceánokban található sós víz, ami nem alkalmas fogyasztásra. Világszerte 2,2 milliárd ember nem fér hozzá biztonságosan kezelt vízszolgáltatásokhoz, ebből 785 millió nem jut tiszta ivóvízhez. A probléma leginkább a szegény, elmaradott vidéki térségekben élőket érinti.

Ezen próbál meg változtatni a Give Power nevű civil szervezet, amelynek célja olyan napenergiával működő technológiák telepítése, amelyek nélkülözhetetlen szolgáltatásokat nyújtanak a rászoruló közösségeknek. Legújabb áttörésük egy napelemes sótalanító rendszer, amellyel sikerült a sós tenger vizet tiszta, egészséges ivóvízzé alakítani a kenyai Kiunga lakosai számára. A rendszer napi 70 ezer liter ivóvizet tud előállítani, ami akár 35 ezer ember számára is elegendő lehet.

Ezzel a technológiával végre sikerült megoldani a település vízellátását, ami eddig komoly gondot jelentett. Mielőtt a napelemes telepet üzembe helyezték volna, Kiunga lakosainak legközelebbi vízforrása egy órányira volt a településtől. Ez a víz pedig egy olyan sós vizű csatornából származott, amelyben az állatok is fürödtek, és tele volt szennyező anyagokkal, parazitákkal.

„Lényegében mérgezték magukat és a családjaikat ezzel a vízzel” – mondta Hayes Barnard, a GivePower elnöke. Kiunga 3500 lakosának most friss, biztonságos ivóvíz áll a rendelkezésére egyenesen a csapból.

Egy hagyományos sótalanító üzem működtetéséhez sok energiára van szükség, és a folyamat maga is rendkívül költséges. Emellett ezek az eljárások nagy mennyiségben alkalmaznak különböző vegyszereket is. A Give Power megoldotta ezeket a problémákat a „napelemes vízfarm” technológiájával. A rendszer napelemeket használ, amelyek 50 kilowatt energiát termelnek, az energiát két nagyteljesítményű Tesla elem tárolja, és két vízpumpát működtetnek folyamatosan, napi 24 órában.

Az így előállított víz jobb minőségű, mint az átlagos tisztító üzemek vize, és nem termel az állatok és a környezet számára ártalmas sós maradványokat és szennyező anyagokat sem.

A Kiungában elért siker után a Give Power további napelemes víztisztítók üzembe helyezését tervezi. A civil szervezet már több mint 2500 iskolát, vállalkozást és segélyhívó központot szerelt fel napelemekkel 17 országban, és egyre több pénzt szán arra, hogy minél több helyen tudjanak a kenyaihoz hasonló sótalanító vízüzemet létrehozni, többek között Kolumbiában és Haitin is.

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!