A kakukkfüvet régóta használjuk fűszerként és gyógynövényként is. Egészségünkre gyakorolt hatását talán már csak az illatozó aromája tudja jobban fokozni. Ha forró vízzel kerül kapcsolatba, olyan illat lengi be a helyiséget, hogy a legfeszültebb idegek is kisimulnak, mosolyra görbül bármelyik morcos száj.
Leveles virágos hajtását májustól júliusig gyűjthetjük, leginkább napos legelőkön, de otthon saját fűszerkertünkben is termeszthetjük, így bármikor kéznél lehet egy friss illatozó hajtás. A húsételek ízesítésének kiváló fűszere lehet a kakukkfű.
Készítsünk aromás páclevet: egy kanál olívaolajba keverjünk el két-három apróra vágott friss kakukkfű ágat, majd a lével kenegessük át a vékony hússzeleteket. Szinte bármilyen húshoz talál, így bárányhoz, csirkéhez, disznóhoz, de halhoz is használhatjuk.
A kakukkfűből készíthetünk nyugtató, görcsoldó és fertőtlenítő teát is. Így akár meghűlésre, akár emésztés-serkentőként, nyugtatóként vagy lázas betegségekre egyaránt alkalmazhatjuk. 300 ml forró vízhez adagoljunk egy csipet kakukkfüvet, majd fedjük le, hagyjuk állni kb. tíz percet. Ízesíthetjük mézzel, de édesítés nélkül is kiváló, felejthetetlen aromája van.
Esti nyugalmunk érdekében készítsünk kakukkfüves fürdőt. Nem csak elménket nyugtatja, hanem az izomfájdalmakat, és a fáradt, beduzzadt lábakat is. Egy nagyobb lábasban forraljunk vizet, majd tegyünk bele 2-3 marék kakukkfüvet. Mikor felfőtt, le is szűrhetjük, de akár a lábos egész tartalmát is beleönthetjük a kádba. Hogy még hatásosabb legyen, készítsünk mellé teát is, és közben kortyolgassuk.