KezdőlapVilágMinden negyedik ember életében legalább egyszer küzdött depresszióval!

Minden negyedik ember életében legalább egyszer küzdött depresszióval!

-

Minden negyedik ember életében küzdött már mentális egészségi problémákkal, ezek közül pedig a depresszió az egyik leggyakrabban előforduló betegség. Európában több mint 40 millió ember diagnosztizált depresszióval. 10-ből 1 ember veszítette el munkáját a depressziós tünetek következtében.

Depressziós és súlyos depressziós rendellenességekkel küzdő személyek valós történetei segítségével készítettek egy figyelemfelkeltő kampányt, a japán kintsugi művészet kerámia tárgyainak segítségével. A “Depresszió leküzdése” elnevezésű kampányt a romániai Janssen a Krónikus Betegségben szenvedők Szervezeteinek Koalíciójával (COPAC) indították el. A kampány célja az egészségügyi rendellenességekben szenvedők kihívásainak és megbélyegzésének megismertetése szélesebb körben is.

“Egy beszélgetést szeretnénk kezdeményezni a nyilvános térben azokról a kihívásokról, amelyekkel a depressziós és a súlyos depressziós rendellenességgel küzdők találkoznak. A “Depresszió leküzdése” elnevezésű kampány csak egy példa arra, hogyan teljesítjük a Janssen-nél küldetésünket a mentális betegségek terheinek csökkentése érdekében. Reméljük, hogy ez a kampány tanítja, tájékoztatja és inspirálja az embereket arra, hogy elmondják a történetüket” – mondta Sévan Kaloustian, a Janssen Romania ügyvezető igazgatója.

A depresszió több mint szomorúság vagy melankólia, ez egy igen gyakori és súlyos hangulati rendellenesség. A depressziónak több típusa létezik, és a súlyos depresszió az egyik legdurvább mentális rendellenesség.

A súlyos depresszió a depresszió azon formája, amely öt vagy több tünettel jár együtt, és legalább két héten keresztül egyfolytában tart. A tünetek között említhető a depressziós hangulat, a napi tevékenységek iránti érdeklődés elvesztése, vagy a boldogság megszűnése. A tünetek az általános meghatározás szerint legalább két hétig, de általában sokkal tovább tartanak – hónapokig vagy akár évekig is.

Világszerte 300 millió ember szenved depresszióban – ez az Európai Unió lakosság kétharmadának felel meg.

Európában több mint 40 millió diagnosztizált depresszióval élő személy van. Általánosságban elmondható, hogy a depresszió sokkal gyakoribb a nőknél, mint a férfiaknál.

A depresszió gazdasági hatása

A depresszió gazdasági költségei 2007-ben 136,3 milliárd euró volt az Európai Gazdasági Térségben.

A depresszió hatását azért is nehéz elviselni, mivel ehhez az állapothoz és általában a mentális betegséghez kapcsolódó jelentős megbélyegzés miatt sok depressziós és súlyos depressziós betegségben szenvedő ember szégyent érez.

A Kintsugi művészet használata a depresszió kifejezésében

A “Depresszió leküzdése” kampány öt olyan műtárgyat mutat be Romániában, amelyeket Kintsugi módszerrel hoztak létre, és öt depresszióban szenvedő ember történetei ihlették.

A Kintsugi a törött kerámiatárgyak javításának egyik módszere, egy ősi japán művészeten alapszik, mely szerint ami eltört, az újra egységes egésszé formázzák, és aranyporral ragasztják össze a darabokat. A repedések és hiányosságok kiemelése nemcsak a darab egyediségét adja, hanem azt is bizonyítja, hogy a tárgynak saját élete és története volt.

Az egyes történetek életre keltése érdekében Lidia Alina Nicolae képzőművész beszélgetett öt olyan személlyel, aki érintett a depresszió által, és így született meg az öt alkotás.

“Tudom, hogy a depresszió nem olyan, amiből egyszerűen meg lehet gyógyulni, ez egy nagyon hosszú út” – mondja Lidia Alina Nicolae. “A Kintsugi mögött az a filozófia áll, hogy ne rejtsük el negatív tapasztalatainkat. A nehézségek leküzdése után még erősebbek és értékesebbek leszünk, darabokként építjük újra saját magunkat.”

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy iratkozz fel a hírlevelünkre!


Legfrissebb

Ez is érdekelhet