Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy kövesd legújabb Facebook oldalunkat!

A népi hiedelem szerint, ha egy elhunyt hozzátartozónkkal álmodunk, akár beszélgetünk vele, akár meghallgatjuk, azt jelenti, hogy váratlan hírt fogunk kapni, esetleg jelentős változások következnek be az életünkbe.

A keresztény magyarázata azonban elgondolkodtató lehet mindenki számára, hiszen eszerint az elhunyt lelke nem talált megnyugvást a másvilágon. Ezért úgy tartják, hogy nekünk kell végeznünk különböző szertartásokat, melyekkel az elhunyt megtalálhatja majd a lelki békéjét.

Pszichológiai szempontból, ha számunkra ismeretlen halottal álmodunk, ez életünk bizonyos szakaszának a végét jelenheti, legyen szó akár kiégett emberi kapcsolatainkról is.

Azonban, ha az álmunkban megjelent személy közel állt hozzánk, ez arra engedhet következtetni, hogy elvesztése még mindig fájdalmat okoz számunkra, ami teljesen normális lehet. Amellett utalhat az életünkből hiányzó motivációra, amikor úgy érezhetjük, hogy egy helyben tipródunk, és nem tudunk haladni előre.

A híres pszichológus, Jennifer Shorter szerint, az álmaink nagy hatással lehetnek életünkre, és egy elhunyt hozzátartozónkkal való álom azt jelentheti, hogy az illető segíteni akar számunkra a problémáink megoldásában, tanácsokkal szeretne ellátni bennünket, és a helyes irányba szeretne terelni.

A pszichológus szerint ezen álmok mindenikének közös vonásai, hogy a megjelent hozzátartozónk soha nem beteg, mindig fiatal és nem csak szavakkal kommunikálhat, hanem különböző szimbólumok által is.

Az ilyen jellegű álmok gyökeres változásokat hozhatnak az életünkben, ugyanakkor segítenek megérteni bizonyos dolgokat. Ha szerettünk úgy jelenik meg álmunkban, hogy nincs benne fontos szerepe, akkor ez minden bizonnyal arra utal, hogy szívünk mélyén még nem tudtuk őt elengedni. Ha azonban fontos szerepet játszik az illető az álmunkban, akkor minden bizonnyal még vannak közös elrendezetlen dolgaink, ha viszont tanáccsal lát el álmunkban, akkor azt jelentheti, hogy a való életben szükségünk lehet iránymutatásra vagy akár védelemre.

Egy 1992-ben végzett tanulmány szerint, ebben a témában négy kategóriát különböztettek meg.

Az elsőben található emberek, azaz 39%, meglepődött, hogy elhunyt hozzátartozója jelent meg álmában. Ezek az ún. „feltámadási” álmok, amikor az álmodó nem képes elfogadni a veszteséget. A második kategória, 23%, azokat tartalmazza, akik tanácsokat kapnak elhunyt szeretteiktől, és ezek az emberek beletörődtek már hozzátartozójuk elvesztésébe. A harmadik csoportot, 29%, azok jelentik, akik álmukban elbúcsúznak hozzátartozójuktól, a negyedikben pedig 18 %, az álmodó saját magával kapcsolatos kérdéseket tesz fel az elhunytnak álmában.


Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!