Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy kövesd legújabb Facebook oldalunkat!

Ezt a bunkert 1942-ben, a második világháború alatt építették. Az Egyesült Királyság megpróbálta megerősíteni a védelmi vonalát, és ilyen páncélozott menhelyeket hozott létre a lakosság számára a náci légitámadások idejére.

A menedéket használták a háború éveiben, ezután pedig még sokáig a Védelmi Minisztérium kezében volt az építmény, készen arra, hogy egy esetleges fegyveres konfliktus esetén ismét használható legyen. Az idő múlásával azonban a világ hadseregei új típusú lőszereket, fegyvereket kezdtek használni, és ezek az innovációk már felülmúlták a bunker védelmi képességeit. Miután az összes értékes felszerelést eltávolították a belsejéből, a páncélozott menhely elhagyatott maradt.

A bunkerről ezután végleg megfeledkeztek volna, ám egy angol nő, Elizabeth Strutton, meglátta az eladó bunker hirdetését, és úgy döntött, új életet lehel az épületbe.

A menedéket az azt körülvevő földterülettel együtt árusították, és körülbelül 200.000 dollárba került. Elizabeth helyében valószínűleg bárki más lebontotta volna a bunkert, hogy valami teljesen újat építsen a helyébe. A fiatal nő azonban úgy döntött, átalakítja azt saját otthonává.

Miután újabb 150.000 dollárt fordított rá, a régi katonai bunker átváltozott kényelmes otthonná.

A belső tér átalakítása nagyon sok munkát igényelt, mivel ezt a helyiséget eredetileg nem arra tervezték, hogy állandó otthonként szolgáljon.

A szobák elrendezése változatlan maradt, de a szellőztető rendszert és az egészségügyi berendezéseket teljesen ki kellett cserélni.

Mivel Elizabeth úgy döntött, hogy a bunker külső megjelenését gyakorlatilag változatlanul szeretné megőrizni, felettébb eredeti megoldást kellett találni a helyiségek megvilágítására. A maximális védelem érdekében ugyanis a betonozott építményt teljesen a földbe süllyesztették, és nem voltak ablakai.

A lakás természetes megvilágításához speciális csöveket szereltek be, amelyek áthaladnak a tetőn, és bejuttatják a kinti napfény egy részét.

Az egykori bunker ma már teljességgel felismerhetetlen! Átalakult egy kényelmes, modern lakássá, három hálószobával, két fürdőszobával, hatalmas konyhával és nappalival.

A csodálatos eredmény eléréséhez persze rengeteg munkára volt szükség, annál is inkább, mert azelőtt még senki nem dolgozott ilyen jellegű, specifikus projekten: egy bunker lakóházzá való átalakításán.

A végeredmény azonban meghaladta Elizabeth minden elképzelését és elvárását. Azt mondja, hogy ez a tökéletesen kényelmes otthon a számára.

„Ez egy varázslatos kastély! Igazi és élő történelem! Egy teljesen új világ! Kezdetben nagyon aggódtam. Attól tartottam, hogy az ötletemet nem lehet megvalósítani. De most már tudom: a házam a legjobb hely a világon!” – mondta izgatottan a tulajdonos.

Mivel az egykori bunker építészeti terve szinte változatlan maradt, Elizabeth otthonát gyakran látogatják veteránok. Ők a múlt élő emlékét látják ebben a házban, és egy taktikai szempontból fontos épület átalakításának sikeres történetét. Hiszen mégiscsak bölcsebb dolog új életet lehelni egy régi bunkerbe, mint egyszerűen a sorsára hagyni.


Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!